IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите, искащи закрила в България, са намалели пет пъти за година

Почти половината от децата от бежанските центрове в ученическа възраст вече ходят на училище, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците

10:35 | 20.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лицата от трети страни, потърсили закрила у нас, са намалели пет пъти в сравнение с миналата година. Отказите за предоставяне на статут на бежанец или хуманитарен са се увеличили два пъти - това каза в студиото на Българска национална телевизия (БНТ) председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

По думите ѝ в момента в центровете има под 20% заетост от целия капацитет. „Преди години имаше забавяне на процедурите поради големия брой лица, които търсеха закрила. В момента всички забавени преписки са приключени. Тази година има около 3 400 човека, които са новорегистрирани, потърсили закрила и има повече от 12 хил. решения, които са издадени“, обясни Първанова.

Според нея около 82-83% от индивидуалните административни актове се потвърждават от съда, съдебната фаза на процедурата се осъществява в законовите срокове.

По думите й координацията с неправителствените организация на територията на бежанските центрове също се е подобрила значително. 

"В момента 71 деца са записани на курсове по български език, а 126 деца ходят на училище в български училища. Почти половината от децата от бежанските центрове в ученическа възраст вече ходят на училище", обясни Първанова.

Междувременно от правителствената информационна служба съобщиха, че вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов ще се срещне днес на „Дондуков 1” със заместник-председателя на групата на европейските консерватори и реформисти в Европарламента.

Темата, която двамата ще обсъдят е именно борбата с тероризма и нелегалната миграция.

Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки, който също ще присъства на срещата, ще преценят какви мерки трябват на страната ни и на Европа, за да се справи с притока на мигранти и с насилието на Стария континент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още