IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михайлова: Азербайджан може да се учи от нас за управлението на отпадъците

За България интерес представлява как Азербайджан управлява природните паркове, обясни екоминистърът на среща в Баку

08:37 | 20.02.14 г. 1
Михайлова: Азербайджан може да се учи от нас за управлението на отпадъците

„За Азербайджан е изключително важно да научат от България как управляваме отпадъците си. Можем да обясним, че не трябва да се планира само изграждането на депа, а трябва да се инвестира и в съоръжения за третиране на отпадъци”, коментира пред българите, живеещи в Баку екоминистърът Искра Михайлова.

Според нея годините от влизането ни в ЕС са дали богат опит на страната ни по отношение на управлението на отпадъците и опазването на почвите, пише агенция „Фокус”.

Припомняме, че срещу страната ни се води наказателна процедура заради неизпълнение на Директивата за управление на отпадъците. Проверките на Брюксел показаха, че у нас има над 100 незаконни сметища. С пари по ОП „Околна среда” са изградени само две депа – в Ботевград и в София.

Друга обща тема между България и Азербайджан може да бъде и биоразнообразието, коментирала е още Михайлова. „Азербайджан има четири национални парка, които заемат около 10% от територията на страната, с уникално биоразнообразие”, обяснява тя и допълва, че за страната ни би било полезно да види как Баку управлява тези зони.

Михайлова  придружава премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов в Азербайджан. Те обсъдиха с българи, живеещи в Баку, възможностите за задълбочаване на бизнес връзките между двете страни.

По-късно днес премиерът Пламен Орешарски ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с премиера Артур Расизаде и с председателят на парламента Октай Асадов. Предвижда се подписване на двустранни споразумения в различни области.

Едно от тях ще е между финансовите министерства на двете страни. „Идеята е да се обменят идеи и практики по отношение на организационната структура на двете институции”, коментира финансовият ни министър Петър Чобанов.

Припомняме, че преди седмица в Азербайджан беше и енергийният министър Драгомир Стойнев. Там той потвърди интереса на България към получаване на природен газ от Каспийско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
orchis
преди 10 години
Еха, вече и за пример ли станхме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още