IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Велчев: Сделката с външния дълг не нанесе загуби, генерира ползи

Според НДСВ неостойностените ползи са около 960 млн. лева за фиска и 200 млн. лева за частния сектор

15:25 | 01.02.11 г. 1
Милен Велчев: Сделката с външния дълг не нанесе загуби, генерира ползи

Сделката с външния дълг не само не нанесе загуби, но генерира огромни ползи, които се опитахме да остойностим, тъй като това се премълчава. Това обяви бившият министър на финансите Милен Велчев на пресконференция по повод на твърденията, че сделката е донесла финансови загуби за държавата в размер на около 1 млрд. лв., съобщи БТА.

От икономическия екип на НДСВ посочиха, че неостойностените ползи са около 960 млн. лева за фиска и 200 млн. лева за частния сектор.

„За България като страна във валутен борд, обвързан към еврото, няма никакво значение какво ще стане с долара в следващите десет години“, посочи Милен Велчев. Той обясни, че за страната е важно да има предсказуемост на лихвените плащания по дълга и е неразумно да продължава да поддържа 75 процента от дълга си в долари. „Такава политика можеше да доведе за една година да се генерират загуби в размер на 1 млрд. лв.“, добави Велчев.

Той се обоснова, че сделката е направена, за да се намали рискът на държавата и размерът на пенсиите, например, да не зависи от това, колко струва доларът, защото той е можело и да поскъпне. Когато е в евро и знаем точно колко ще плащаме, можем да направим план за няколко години напред, посочи бившият финансов министър.

„Това беше главната цел на сделката, а отделно идват и другите ползи - одобрението от МВФ, Световната банка и рейтинговите агенции, приливът на инвестиции, по-висок растеж, които в доклада на "Индъстри Уоч" за сделката не се остойностяват“, заяви Милен Велчев.

От НДСВ обясниха, че ако не е била направена тази операция, държавата е трябвало да плаща много повече лихви и да поддържа много по-големи излишъци, т.е. - да поддържа по-високи данъци или да има много по-малки разходи. "През всичките тези години реално ние сме спестили на българските данъкоплатци между 1-1,5 процента от данъците", отчетоха от НДСВ.

От партията смятат, че докладът на "Индъстри Уоч" за сделката е неточен, с непълни източници и е неправилно интерпретиран от Министерството на финансите. Според тях той се появява точно сега, за да се отклони вниманието от скандалите с изнесените разговори от СРС, от провала на митническата политика, краха на доходите на хората и ръста на цените.

От НДСВ заявяват, че са готови на дискусия в Комисията по бюджет и финанси за сделката с външния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
Милене всички свършваме с краката напред , не ви ли стига....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още