IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минасян: Честите промени в банковите закони не вдъхват доверие на инвеститорите

Ангажимент на целия Управителен съвет на БНБ е да дискутира проблеми с банките, смята финансистът

11:55 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Минасян: Честите промени в банковите закони не вдъхват доверие на инвеститорите

Много е подозрително за инвеститорите и не вдъхва доверие честата промяна на законодателството за банките, в това число и назначаването на временни синдици в КТБ. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air проф. Гарабед Минасян, бивш подуправител на БНБ.

По думите му честите промени в законодателството и конкретно в Закона за банковата несъстоятелност създават твърде несигурна среда за потенциалните инвеститори. Според него промяната на законите трябва да бъде „една много тежка процедура, да се обмислят внимателно и по-професионално да се подхожда“.

Това не трябва да е любима играчка на политиците, смята той. „На промяната на закона сега се гледа като лесен начин за решаването на труден проблем“, посочи Минасян.

Уставът на МВФ за 70 години има три поправки, напомни финансистът в тази връзка. Работата не е в промяната на закона „под път и над път, а в приложението на закона, в обмислянето на последствията“, допълни той.

Относно прихващанията правилният въпрос е защо не сме го предвидили навремето, каза още финансистът.

Той обърна внимание, че казусът с КТБ е започнал още преди кризата около 2009 година, когато „КТБ расте фантастично“, точно когато цялата икономика е замряла. Той посочи, че е невъзможно надзорът на БНБ да не го е забелязал. Но изтъкна, че проблемът не е само в надзора. Трябва да се привлекат под отговорност и надзорниците в предишните години, смята проф. Минасян.

Има практика отделните дирекции в БНБ да дават отчет за дейността си на всеки три месеца, които се обсъждат в Управителния съвет, коментира финансистът. Той каза, че именно там се разнищват тези отчети.

Има и вътрешна система за аранжиране на банките, допълни той, като посочи, че тази система задължително трябва да покаже кои банки чувстват трудности, в кои банки текат необичайни процеси. Ангажимент на УС е да дискутира тези проблеми и затова целият Управителен съвет трябва да понесе своята отговорност, коментира проф. Гарабед Минасян.

Днес Софийският градски съд гледа делото за фалита на Корпоративна търговска банка, което бе спряно за близо пет месеца заради административния спор около отнемането на лиценза на банката. Делото се гледа при закрити врати по искане на част от страните.

За днешното заседание са призовани "Корпоративна търговска банка" АД чрез назначените временни синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и СГП, както и встъпилите акционери "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители.

Още видео материали вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още