Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Минчо Коралски: Пазарът на труда има нужда от хората с увреждания

Основният механизъм за наемане на хора с увреждания е квотният, засягащ предприятия с над определен брой персонал, но той не и единственият

гледано: 2891   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Хората с увреждания не са нетрудоспособни хора, а напротив - висококвалифицирани лица, от които българският пазар на труда има нужда. Това заяви Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш социален министър, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"След година в действие се забелязват пропуски в Закона за хората с увреждания - най-вече в модела на ТЕЛК. Приравняването на степента на увреждане и работоспособността на даденото лице не е правилният подход - в ядрото на всяка политика трябва да е налице както обществена интеграция на хората, така и приспособяването им на трудовия пазар. Сред хората с увреждания има висококвалифициран персонал и това погрешно приравняване трябва да се адресира", заяви  той.

Минчо Коралски поясни, че основният механизъм за наемане на хора с увреждания е квотният, засягащ предприятия с над определен брой персонал, но той не и единственият - "като е налице и национална програма за финансиране на центрове за заетост за хора в тежко положение".

От разговора стана ясно, че Националната стратегия за хора с увреждания 2021-2030 г. е изцяло базирана на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като има за цел да изгради държавна агенция, която да бъде координаторът на всичките политики и реформи в социалния сектор.

"Сред тези реформи са отпадането на индивидуалната цялостна оценка, необходима за отпускане на месечната медицинска помощ, както и промяна в процеса на доставяне на лекарства от НЗОК, което досега се ръководеше от Агенцията за хората с увреждания", поясни Коралски.

Той заяви, че заради пандемията държавната агенция ще стартира през 2022 г. - с година по-късно, отколкото е било планирано.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АИКБ: Прилаганият досега механизъм за подкрепа на бизнеса не работи