IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимум три години стаж за заемане на висш държавен пост предлага депутат

Висшето образование става задължително за областните управители и заместниците им, министри, председатели на държавни агенции

14:17 | 17.03.16 г.
Минимум три години стаж за заемане на висш държавен пост предлага депутат

За заемането на висок държавен пост да се искат три години опит, освен висше образование. Такова предложение ще внесе депутатът от ГЕРБ Методи Андреев между първо и второ четене на Закона за администрацията, съобщава Dnes.bg.

Днес Народното събрание прие на първо чете поправки в закона, с които се въвежда изискване за задължително висше образование за областните управители, техните заместници, заместник -министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции.

Изключение се прави само за изборните държавни длъжности като премиер, вицепремиери, министри и кметове.

Според Бойка Маринска от Реформаторския блок по този начин ще се спрат съмненията за политически назначения и липса на професионален опит. Андреев обаче смята, че има проблем с доказването на истиността на дипломите. Според него хората, които са си купили диплома, не я ползват и нямат стаж.

Според Реформаторския блок логично е заемането на висок държавен пост да е обусловено от повишени очаквания за компетентност. След многократните скандали заради кадрови назначения на хора със съмнителна репутация и образователен ценз изискването за висше образование ще играе ролята на своеобразен филтър, който ще отсява предварително кандидатурите и ще елиминира.

Парламентът прие и предложението за промени в Закона за администрацията, внесени от Българския демократичен център, които предвиждат да се назначават сътрудници по управление на европейските програми на временни договори. Техните заплати ще се плащат от проектите, а не от държавната хазна.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още