IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньорите от „Оброчище” отменят гладната стачка, протестът продължава

Работниците са получили забавените заплати и ваучери за януари, искат среща с концесионера

17:34 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Миньорите от рудник „Оброчище” отмениха гладната стачка, но протестът им продължава, съобщи bTV.

Работниците влизат по график, но отказват да работят, докато не постигнат споразумение по исканията си с работодателя.

Шефът на фирмата концесионер – „Евроманган” АД, засега отказва да разговаря с тях, отказал е и среща с омбудсмана Мая Манолова.

Работещите в рудника обявиха гладна стачка в сряда – 22 март, след като протестираха две седмици и никой не им обърна внимание.

Днес при тях отиде омбудсманът Мая Манолова, до която те изпратиха писмо още в началото на протестните си действия. Манолова им обеща още днес да разговаря с експерти от Министерството на енергетиката, с Инспекцията по труда и с работодателя, за да се постигне някаква договореност.

Концесионерът обаче засега отказва да преговаря с миньорите.

От Главната инспекция по труда също съобщават за проблеми, свързани със затруднена комуникация с ръководството на "Евроманган" ЕАД. Контакт с изпълнителния директор няма и за съдействие е потърсена полицията, уточняват от институцията.

Проверките на Инспекцията, започнали от 10 март, са установили, че има забавяне на възнагражденията, както и на ваучерите за безплатна храна за един месец - януари, за което на работодателя е потърсена административно-наказателна отговорност.

На 14 март миньорите са получили забавените за януари възнаграждения след предприети принудителни административни мерки от страна на Главната инспекция по труда. По информация на самите работници ваучерите се дават на всеки, който отиде да ги поиска.

До 30 март февруарските ваучери за храна и заплатите също трябва да бъдат изплатени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още