IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерство на туризма започва кампания за безопасно практикуване на зимни спортове

Обсъжда се създаването на ски паркове за любителите на екстремни изживявания

15:53 | 15.03.15 г.
Министерство на туризма започва кампания за безопасно практикуване на зимни спортове

Министерството на туризма ще започне информационна кампания за превенция и повишаване безопасността при практикуването на зимни спортове в планината. Това е обсъдено по време на среща на министър Николина Ангелкова с представители на Планинската спасителна служба при БЧК, Българската федерация по ски, Сдружение „Българско ски училище“, Асоциацията по ски свободен и екстремен стил и Българската федерация по катерене и алпинизъм. Срещата е по повод повишената опасност от лавини, информира пресцентърът на министерството. 

„Знаете, че едно от първите неща, което направихме като ново министерство, бе да изготвим и приемем наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите“, каза министър Ангелкова.

По думите й практикуването на зимни спортове, без да се спазват правилата, винаги крие рискове и трябва последователно да се работи за превенция и подобряване условията на безопасност.

Едно от най-важните неща е маркировката извън ски пистите, която да предупреждава и за опасността от лавини. Според Методи Тодоров, директор на Планинската спасителна служба при БЧК, хората, практикуващи зимни спортове в планината, са три категории – тези, които спазват стриктно маркировките и не напускат ски пистите, тези, които могат да се отклонят случайно и такива, които целенасочено търсят силни усещания и се подготвят за това.

Наличието на маркировка и предупредителни табели ще предпазват туристите превантивно, за да не попадат случайно в опасни участъци.

Предложена бе идея и за създаване на ски паркове в рамките на ски зоните, които да предлагат по-силни усещания за любителите на екстремното, но на места без рискове от лавина и други опасности.

„Ще работим активно за подобряване информационната обезпеченост извън пистите, като за целта ще проведем срещи и с представители на Министерството на околната среда и водите, местната власт и зимните курорти“, подчерта Николина Ангелкова. Подготвя се и среща с Министерството на образованието, за да се включи темата за безопасността в планините в образователната програма.

Момчил Панайотов от Асоциацията по ски свободен и екстремен стил, подчерта, че в България има натрупан значителен опит, който трябва да се прилага. Той обясни, че статистически в нашата страна се случват по-малко трагични инциденти при лавина – средно по един на година, докато в редица страни в Европа тази цифра е много по-голяма.

Една от причините за това е ранното информиране и обучение на хората как да се държат в планината, каза Панайотов. Асоциацията е разработила и наръчник за скиори и сноубордисти за лавинната безопасност и организира обучения за практикуващите зимни спортове.

Според Петър Янков, председател на Сдружение „Българско ски училище“, трябва да бъде въведена и класификация за ски учителите. Част от тях предлагат да водят групи извън маркираните писти и трябва да бъдат допълнително обучени за опасностите. Припомняме, че миналата седмица трима души загинаха в лавина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още