Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министерството на икономиката обжалва отказа за вписване на новото ръководство на ББР

Вече е подадено ново искане за вписване на одобрените от БНБ членове на Надзорния и Управителния съвет на банката

Министерството на икономиката обжалва отказа за вписване на новото ръководство на ББР

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Министерството на икономиката обяви, че се присъединява към обжалването на решението на Софийския градски съд, с което в петък временно беше спряно вписването в Търговския регистър и в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (РЮЛНЦ) на новия Надзоре и новия Управителен съвет на Българската банка за развитие (ББР).

От ведомството допълват, че по-рано днес ББР е оспорила пред Софийския апелативен съд спирането на вписването на новите членове като незаконосъобразно.

Днес е подадено и ново искане за вписване на одобрените от БНБ членове на двата съвета на ББР в Търговския регистър и РЮЛНЦ.

Още по темата

В съобщение до медиите министерството посочва, че още преди две седмици Българската народна банка е одобрила новия Устав на ББР, а според него съставът на двата съвета може да бъде от три на седем членове.

„Така, независимо от подадените жалби от старите членове, в Управителния съвет на банката трябва да се впишат Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев, а в Надзорния съвет влизат Валентин Михов и Васил Щонов. Същевременно договорите за управление и контрол на освободените членове на двата съвета са вече прекратени и те не могат да ръководят дейността на служителите на банката“, гласи текстът, изпратен от министерството.

Припомняме, че служебният министър на икономиката Кирил Петков освободи стария Надзорен съвет на банката, след като установи, че тя е отпускала кредити предимно на осем големи фирми, въпреки че целта на банката е да помага на малкия и средния бизнес.

В петък Петков заяви, че новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да насочат банката към работа с малки и средни предприятия, е било спряно от съдия Мария Вранеску. По думите му това е направено „незаконно“, а той намекна и за потенциална зависимост на въпросната съдийка.

След това в становище на Софийският градски съд беше посочено, че е недопустимо служебният министър да коментира и оценява постановен съдебен акт.

Вчера пък стана ясно, че Мария Вранеску е блокирала два пъти и вписването на предложения нов Управителен съвет на държавното дружество „Автомагистрали“.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Три филма разказват за историята на здравните кризи в България