IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на икономиката покани китайски фирми за "София Тех Парк"

Търсим международни партньори за участие в проекта, заяви Емил Караниколов

13:35 | 03.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Министерството на икономиката търси високотехнологични китайски компании за участие в „София Тех Парк“.

Възможността е обсъдена на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и Джан Хайджоу, посланик на Китай в България.

„Търсим международни партньори за участие в проекта. Той предоставя добри условия за китайски компании и институти, обмислящи разширяване на научно-изследователските и развойни центрове в Европа“, заяви на срещата министърът на икономиката, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Възможните области за сътрудничество са изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с водещи български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми.

Джан Хайджоу каза, че в “София Тех Парк” има отлични възможности за съвместна работа.

„В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят възможност за изпращане на инкубатори в България. Заедно с инкубаторите ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия“, посочи посланикът. 

На срещата са обсъдени още и вариантите за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество.

Стартирани са общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти. „Износът към Китай трябва да се увеличи и трябва да създадем баланс в търговията между двете страни...Китайската страна придава огромно значение на българските селскостопански продукти“, каза посланикът.

По думите му, ако двете държави искат да повишат стокообмена, трябва да работят в посока популяризиране на българките продукти в Китай и разширяване на каналите за търговия.

За периода 2006-2016 г. износът на България за Китай нараства над 6 пъти – от 78 млн. долара през 2006 г. до близо 480 млн. долара през 2016 г. Вносът от Китай също нараства, но с по-умерени темпове (през 2006 г. е в размер на 961 млн. долара, а през 2015 г. е приблизително 1,79 млрд. долара). Китай заема второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън ЕС.

Сходна тенденция се наблюдава и през 2016 г., когато стокообменът с Китай отбелязва 1,629 млрд. долара. Българският износ за Китай е 479,7 млн. щ.д. (-19,6%), а вносът от Китай достига 1,149 млрд. долара (+6.5%).

През първите три месеца на 2017 г. двустранният стокообмен достига 462,1 млн. долара (ръст от 9,22% спрямо същия период на 2016 г.), от които български износ на стойност 175,1 млн. долара (увеличение от 28,2%) и внос на стойност 287 млн. долара (+0.2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още