IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на културата дало над 21 млн. лв. за кино

Вежди Рашидов поиска 16,6 млн. лв. за филми за следващата година

12:19 | 03.06.11 г.
Министерството на културата дало над 21 млн. лв. за кино

От началото на мандата на правителството досега Министерството на културата е дало субсидии за филмопроизводство в размер на 21,7 млн. лв., отчете министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на депутатски въпрос, съобщи БТА.

Рашидов каза, че твърдението, че филмът "Сбогом, мамо" е единственият филм, който е бил субсидиран от неговото министерство, е невярно. Другите игрални филми, които министерството е подпомогнало финансово, са "Мисия Лондон", "Love.net", "Стъпки в пясъка", "Островът", "Подслон" и други. Субсидирани са 40 документални и 15 анимационни филми, допълни Рашидов.

През 2012 г. ведомството е предложило в държавния бюджет за филмопроизводство да бъдат заложени 16,6 млн. лв. През 2009 г. Министерството на културата е осигурило за кино 11,8 млн. лева, което представлява близо 10% от бюджета за разходи на ведомството.

Министърът на културата обвини предишното управление, че е подписало множество необезпечени договори, които сегашното правителство разплаща. По думите му затрудненията във финансирането на киното са "заложени" през 2008 г., когато одобреният бюджет на Националния филмов център за подкрепа на филмопроизводството е бил близо 5,7 млн. лв., а одобрените проекти за филми за финансиране са били за близо 16,4 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още