IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на труда предложи да отпадне сливането и отработването на почивни дни

Когато официалните празници, без Великденските, съвпадат със събота и неделя, за почивни дни да се ползват първите работни дни след тях, предвиждат поправки в Кодекса на турда

17:36 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, за почивни дни да се ползват първите работни дни след тях. Това е предложението за промени в Кодекса на труда за почивните дни около официални празници на Министерството на труда и социалната политика, публикувано на сайта на ведомството.

Предложения и становища по промяната се приемат до края на ноември.

В мотивите се посочва, че практиката показва, че ефектите от сливането на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Нарушава се комуникацията в реално време между бизнеса, институциите, партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави, нарушава се работата на финансовите институции и се забавят плащания. 

В сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес - транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и др., разходите за работна заплата се увеличават поради увеличеното заплащане на труда на официален празник, се посочва още в мотивите към поправките.

Отработването в събота се отразява негативно и в производството с оглед на увеличените разходи за труд, които рефлектират върху себестойността на продукцията, казва се още в мотивите.

Намалява се и продължителността на седмичната почивка. А почивката в един вместо два дни, когато се отработва съботата, води до по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място.

Предложената промяна в Кодекса на труда има за цел освен преодоляването на посочените недостатъци от разместването на почивните дни, да гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.

До предложението за промяна при сливането на почивни дни около празници се стигна след настояването на бизнеса да се премахнат дългите почивки и отработването в събота. Министърът на труда в оставка Зорница Русинова прие идеята, като каза, че ще търси варианти да се съобрази с исканията на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още