IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите се отчетоха пред премиера за свършеното през 2019 г.

Всички се оказаха доволни от работата си през годината

10:56 | 27.12.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министрите се отчетоха за свършеното през 2019 г. на последното правителствено заседание за годината. Очаквано всички се похвалиха с успехи в своите ресори.

"До 3 минути времето за реклама", призова премиерът Бойко Борисов в опит да съкрати изявленията. Той обаче също ги прекъсваше, добавяйки още неща към "отчетите".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза, че през годината е имало много посещения у нас на високо ниво, но като най-знаково определи посещението на папа Франциск, посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон, първо посщение на японски премиер у нас и първо посещение на български премиер в Южна Корея.

"От 9 г. не беше имало посещение на български въшен министър в Москва", коментира Захариева, като посочи, че целта на тези посещения е търсенето на нови пазари и на възможности за бизнес. По думите й България е на първо място в целия ЕС по отношение на гражданите си във Великобритания, които са получили статут на уседналост.

Успяхме да организираме изборите така, че няма съмнение относно тяхната честност и демократичност, отчете вицепремиерът Томислав Дончев. Според него след преговорите с Volkswagen за нов завод административният апарат вече е на съвсем друго ниво.

Успехи в икономиката очерта вицепремиерът Марияна Николова. "Налице е икономически растеж, което създава условия за завръщане на все повече млади хора у нас. През изминалата година над 16 хил. са се завърнали", каза Николова.

В областта на отбраната вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че България се модернизира по НАТО-вски стандарт.

Финансовият министър Владислав Горанов отчете поддържане на финансова и фискална стабилност, стъпките за присъединяване към чакалнята на еврозоната, борба със сивата икономика, която намаляла с 5 процентни пункта. Очакваме растеж от 3,5-3,7, един от най-високите в Европа, посочи той.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че продължава устойчивата тенденция на намаляване на престъпленията, като се увеличава разкриваемостта. По думите му с над 50% са намалели телефонните измами, като през ноември са регистрирани само три.

"Това беше страхотен бич за възрастните хора, мисля, че е категоричен успех", коментира данните премиерът Бойко Борисов.

Спад има при тежките ПТП-та, но за съжаление не можахме да намалим броя на убитите, каза Маринов. Той обаче посочи, че България е държавата, която най-добре се справя с миграционния проблем.

В областта на транспорта Росен Желязков отчете новото законодателство, което позволява по-добре регулация.
Той подчерта, че с европейски средства са започнати и продължават редица проекти. По-рано вицепремиерът Дончев подчерта, че отново нямаме спрени европари през годината.

Успехи отчете и социалният министър Деница Сачева – в областта на пазара на труда, макар че е министър за кратко време, след като наследи на поста Бисер Петков. "2.1 млн. пенсионери ще са по-високи пенсии от 1 юли, като увеличението с 6,7% е най-голямото", посочи тя.

Красен Кралев изтъкна, че е извършена мащабна работа по новата стратегия за младежта. Според него до 18 януари спортната система ще бъде изчистена от клубове-фантоми с новите изисквания за лиценз.

"Много трябва да стре стриктни, ако трябва (Младен Маринов – бел. ред.) да ти помага", поръча премиерът.

Зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева изтъкна, че социалните помощи вече са обвързани с реалното посещение в училище, което е засилило контрола.

"И за първи път нямаме протест на БАН", подчерта Бойко Борисов.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още