IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на електронното управление: Чипът в личната карта ще бъде по желание

Ще се въведе забрана за изискване на печат, заяви Божидар Божанов

11:09 | 21.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Чипът в личната карта ще бъде по желание. Това съобщи пред БНР министърът на електронното управление Божидар Божанов. Той обясни, че при отказ в документа ще има само един анонимен идентификатор, а личните данни ще са само в централизирани регистри.

Според Божидар Божанов има скептицизъм към технологиите. „Не мисля, че е масов, но въпреки това сме длъжни да направим всички възможни защити на личните данни“, коментира той.

По думите му потенциалните страхове трябва да бъдат разсейвани, но той не очаква много хора да се откажат от опцията.

„Гишетата няма да бъдат закрити от утре“, посочи министърът, но напомни, че тенденцията е към намаляване на бюрокрацията.

Божанов подчерта, че съкращаването на хората на гише не означава, че те отпадат изцяло. „Администрацията ще бъде оптимизирана като функции“, поясни той. 

Министърът обясни, че се прави анализ на електронното управление до момента и очаква, че с малко надграждане може да с постигне голям ефект.

В краткосрочен хоризонт той си поставя за цел отпадането на удостоверения и изброи сред тях документ за семейно положение, за задължения към централната власт, към общината.

„Искаме да има електронна идентификация, която да е достъпна за всеки, да не се налага да си вземаш електронен подпис или ПИК, а директно да ги използваш“, допълни министърът.

Той напомни, че печатът, например, почти никъде не е уреден изрично в законодателството, но въпреки това се изисква.

„Това, което искаме да въведем, е забрана и санкции за изискване на печат. Ако администрация ви изиска печат и ви върне за това, че нямате печат или нямате правилната форма и цвят на печат, този, който го е направил, да подлежи на санкции“, разкри намеренията си за промени в административното обслужване Божидар Божанов.

По темата за киберсигурността министърът на електронното управление прогнозира, че ако в класификатора на длъжностите в администрацията се разпишат привлекателни позиции с привлекателни заплати, хората от частния сектор „ще се замислят къде искат да работят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
те и ваксините бяха оп желание !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
в средата на статията... ако си я чел, има каре... виж там! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Кога? Искам дати, не обещания за неопределено бъдеще, такива всеки може да дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още