Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министърът на правосъдието предлага дисциплинарно производство срещу Иван Гешев

Според Иван Демерджиев главният прокурор е нарушил закона и Кодекса за етично поведение на магистратите заради разпределението на делата

Министърът на правосъдието предлага дисциплинарно производство срещу Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев. Снимка: БГНЕС/Прокуратура

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предлага да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев съгласно Закона за съдебната власт, съобщават от пресслужбата на Министерството на правосъдието.

Текстовете предвиждат дисциплинарно наказание за действие или бездействие, включително нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт, както и неизпълнение на други служебни задължения.

Причината е отказът на Прокуратурата на два пъти да предостави поисканата от Министерството на правосъдието информация във връзка с прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт относно случайното разпределение на дела.

През изминалите месеци в медиите се появиха информации за пропуски, нарушения и разнопосочна практика във връзка с разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт.

По този повод с писмо на министъра на правосъдието, адресирано до председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Апелативните съдилища, Главния прокурор на Република България, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури бе поискана информация относно приетите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор, както и приетите вътрешни правила за сформиране на съдебни състави и екипи за разследване на случаен и определен избор, припомня се в съобщението.

Първото писмо до Иван Гешев е изпратено на 20 август тази година, като седем дни по-късно е върнато писмо от заместник на главния прокурор при ВКП Пламена Цветанова, с което си иска уточнение на какво основание се изискват данните.

В отговор на това в средата на септември е изпратено второ писмо до Прокуратурата, в което се уточняват исканите основания, но въпреки това от Прокуратурата така и не предоставят исканата информация за разлика от съдилищата, които изпращат съответните актове и правила.

На 07 декември тази година министърът на правосъдието е изпратил писма до Прокуратурата, ВСС и съдилищата, с което представя прегледа на министерството на принципа на случайното разпределение на делата, като изрично посочва, че единствено държавното обвинение не се е отзовало на двете отправени покани за представяне на данни.

Според ведомството обаче информацията не е пълна, тъй като не са представени заповедите на административните ръководители на прокуратурите за организацията по случайното разпределение на преписки и досъдебни производства. Няма и обоснована причина, поради която правилата се представят едва през месец декември, след като същите са изискани още през август.

С действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, съгласно които магистратът на ръководна длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата. Констатираните дисциплинарни нарушения на правилата на професионалната етика по своята същност имат за последица и накърняване престижа на съдебната власт, пишат от министерство на правосъдието.

Министърът предлага още да се образува дисциплинарно производство и срещу Пламена Цветанова за допуснати дисциплинарни нарушения по същите текстове.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ХА-ХАХА!!!!!Как ли мислиш? Каква логика придаваш??? А как ГешеФт НАРУШИ КОТСТИТИЦИЯТА в мастта й за разделение на властите и липса на правомощия за това, , като нахлу в президенството с 30-на талибани???? Или не знаеш това? Ако съдим по неспазване на закони, злоупотреба с власт, незнание, неразделяне на властта, кражби, Барселони, Мата Хари и т.н., боко къде трябва да е?
3
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако Демерджиев е толкова принципен, че да иска оставка на Гешев за нарушение на Кодекс за етично поведение на магистрати, дали е подготвил искане за оставка на Радев и Кирил Петков. Единият е нарушил конституцията, а другият закон.

Още от Икономика и политика
3,3 млн. души преминаха през терминалите на Летище София през 2021 г.