Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министърът на туризма: След 31 май бежанците да живеят като всички останали

Христо Проданов ще настоява след тази дата програмата за настаняване на украински бежанци да приключи

Министърът на туризма: След 31 май бежанците да живеят като всички останали

Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Христо Проданов ще настоява след 31 май програмата за настаняване на бежанци от Украйна в хотели, за които плаща държавата, да приключи.

Проданов заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

"Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", каза по БНТ министърът на туризма. Той уточни, че става въпрос за около 25 хил. души от общо 85 хил. бежанци от Украйна.

Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше забавяне, работим по графика, който сме заявили, каза министърът на туризма и заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

Още по темата

Ръководителят на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна Валери Рачев вече съобщи, че хотелите трябва да се освободят до 31 май, за да не се пречи на летния туристически сезон. Беше съобщено също, че правителството планира да се стимулират работодателите, така че украинските бежанци да се включат активно на трудовия пазар. 

По думите на Христо Проданов 90% от бежанците, настанени в хотели, са готови да започнат работа в сферата на туризма. Той уточни, че до момента плащанията от държавата към хотелиерите, които се грижат за бежанци, вървят по график, като има достатъчно средства да се покрие престоят им до края на май. Сумата общо е 11 млн. лв. на месец, като България ще кандидатства за възстановяване на платените средства по механизма за солидарност на ЕС.

Проданов повтори, че от 1 до 5 март се кандидатства в системата СУНИ за периода от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 31 април, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за срока до края на май. След това е необходимо около 10 дни информацията да бъде проверена, след което ще бъде изплатено дължимото.

Той заяви, че е нужна проверка, за да няма дублиране. Около 25 хиляди души трябва да бъдат проверени и сравнени с гранична полиция, НАП, Агенция за бежанците, за да не се получи така, че държавата трябва да плаща за едно лице няколко пъти. Проверява се и дали даденото лице не е започнало работа, защото то излиза вече на свободния пазар.

Министърът на туризма каза, че около 3000 са случаите, в които едно лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно. Те са се регистрирали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия. Според Проданов администрацията е работила денонощно, за да изпълни обещаното.

Всички хотелиери ще си получат парите, обеща Проданов и предупреди, че системата не може да бъде излъгана.

Тези 25 хиляди души, за които държавата плаща, са крайно нуждаещи се. В България има още 60 хил. украинци, някои от които са с големи възможности - със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти и те създават грешно впечатление и негативен имидж, каза още той.

По думите му за първия период държавата е изплатила 11 млн. лв. на хотелиерите за бежанците, но сумата няма да надхвърли 50 млн. лв. до края на периода.

Министърът на туризма прогнозира, че сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Много е това, което правим за Украйнците! В БОГАТА Швейцария ги настяняват в противобомбени бункери. А при нас са като на курорт. Ще им хареса и няма да искат да си ходят.

Още от Икономика и политика
Смениха директора на болница "Св. Екатерина"