IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на туризма: Тази година ще има ски сезон

Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на годината, като има тенденции на бъде продължена и след това, каза Марияна Николова

11:13 | 11.10.20 г.
<p>
	Министърът на туризма Марияна Николова.&nbsp;<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Министърът на туризма Марияна Николова. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Разчитаме българите да подпомогнат и предстоящия зимен сезон, както спасиха летния. Над 900 хил. българи са посетили родното Черноморие, а общият брой на пътувалите из страната е 2,7 млн., като чужденците са 1,1 млн. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ.

Тя посочи още, че е имало засилен интерес към Южното Черноморие, както и спа курортите, които и в момента са много подходящи за туризъм. И допълни, че в условията на пандемията от COVID-19 туристите търсят по-малки места за настаняване, където може да се спазва дистанция и в тази връзка ще оцелее тази част от бизнеса, която прилага по-иновативни практики и проявява гъвкавост.

В Албена и Златни пясъци се е почувствал най-остро спадът от туристи от други държави. "Но ние видяхме и бум на туристи по Южното Черноморие, както и бум на СПА курортите", отбеляза Марияна Николова.

По думите ѝ през предстоящите зимни месеци се очакват и чуждестранни посетители, най-вече от близките балкански страни, които ще дойдат със сухопътен транспорт.

"Тази година ще има ски сезон, но трябва да се спазват конкретните указания за безопасност и стерилност", категорична беше Марияна Николова. Според министъра на туризма хората търсят по-малки места за настаняване, с повече дистанция и туризмът се приспособява към това. Очаква се чуждите туристи да са предимно от балканските страни.

Министър Николова уточни още, че контролът за спазването на мерките в местата за хранене и развлечение е безкомпромисен и регионалните здравни инспекции проверяват непрекъснато курортите, така че да се гарантира сигурността на всички гости. И най-малкото нарушение няма да бъде толерирано, бе категорична тя.

Относно мерките, които правителството предприема за подпомагане на бизнеса, вицепремиерът обясни, че социалните мерки са на стойност над 2,2 млрд. лв. И допълни, че  първоначално бизнесът е имал резерви за прилагането на мярката 60 на 40, но сега вече я възприема и подкрепя.

Вицепремиерът каза още, че 60 на 40 ще бъде удължена до края на годината, като има тенденции да бъде продължена и след 2021 година. Логиката е запазване на работниците и подкрепа на бизнеса, коментира министърът на туризма. Тя поясни, че винаги може да има недоволни, но правителство полага усилия да подкрепя обществото, защото без икономически мерки няма как да оцелеят нито хората, нито бизнесът.

За сектор туризъм тази мярка се трансформира в 80/20 с допълнителната помощ от 290 лв., която се дава, и това позволява да се запази заетостта в условията на тежката зима, която предстои в условията на икономическа криза и пандемия. Тенденцията е да се запази нивото на безработица. В сектор "Туризъм" за първото полугодие има 5% намаление на безработните, каза Марияна Николова.

От кризата най-пострадалите са в туризма със спад от 30.1%, транспорта - 18.2% и преработвателната промишленост - 15.7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още