IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минната индустрия допринася за близо 4% от БВП на България

В условията на спадащи цени компаниите се справят благодарение на добър мениджмънт, заяви ректорът на МГУ проф. Любен Тотев

09:57 | 18.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Мини Марица-изток&rdquo;</em></p>

Снимка: „Мини Марица-изток”

Минната индустрия допринася за 3,5 – 4% от БВП на България и дава работа на 30 хил. пряко заети и косвено още над 120 хил. работни места. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев в коментар по случай днешния Ден на миньора.

Той посочи, че в последните 15 години добивната индустрия се промени коренно. Бяха направени редица инвестиции от големите предприятия – „Елаците“, „Асарел“, „Марица Изток“, „Горубсо“ и „Дънди Прешъс Металс“.

Наблюдаваме циклични процеси – в един момент металите са скъпи, в друг цената пада и това се отразява на инвестициите. Когато цените на металите са високи, компаниите могат да заделят повече средства, за да подменят технологии и да въвеждат иновации. Сега в условията на спадащи цени на суровините компаниите се справят благодарение на много добър мениджмънт и натрупан опит, заяви проф. Тотев.

Той допълни, че добитите в България метали като мед, олово и цинк намират пазар почти в цяла Европа и по света.
Много е важно да получаваме по-висока добавена стойност от добитите подземни богатства, посочи експертът и даде за пример преработката на оловно-цинкови руди и меден концентрат в България. "Въпросът е защо направихме така, че златото да се извлича в Намибия", попита проф. Тотев.

Той коментира още, че скоро в страната ще заработят нови рудници – „Ада Тепе“ до Крумовград и край Брезник (и двата за добив на злато – бел. ред.).

„Минстрой холдинг“ пък инвестира в два рудника в Македония, допълни ректорът на МГУ.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.



 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още