IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минната индустрия у нас отчита повишени добиви през 2015 г.

Ръстът е най-висок при индустриалните и строителните материали

16:57 | 18.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Мини Марица-изток&rdquo;</em></p>

Снимка: „Мини Марица-изток”

Почти всички подотрасли на минната индустрия у нас отчитат повишени добиви за 2015 г. Общият добив на полезни изкопаеми в България достига 112,54 млн. тона през 2015 г., което е повишение с 12%. Това заяви председателят на Българската минно-геоложка камара (БМГК) проф. Лъчезар Цоцорков при отбелязването на днешния Ден на миньора.

По данни на БМГК ръст има в подотраслите „Добив на индустриални материали“ (24%), „Добив на инертни и строителни материали (17%), „Добив на твърди горива“ (13%) и „Добив на метални полезни изкопаеми“ (4%).

Сериозен спад има при добива на тежки горива и скално-облицовъчни материали.

През 2015 г. общата стойност на произведената продукция на промишлените предприятия от отрасъла е 2,41 млрд. лв., или с 1,1% по-малко в сравнение с 2014 г. С най-висок принос е добивът на метали – 52%, както и добивът на въглища – 31%.

Лъчезар Цоцорков заяви, че производителността на труда в минния сектор е 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията – падат се над 78 хил. лв. на един зает.

За последните 15 години по думите му в сектора са инвестирани 3 млрд. лв., като един от резултатите е намаление на трудовите злополуки. 

Средната годишна заплата в рудниците е 16 353 лв.

„Работещите в сектора заслужават повече“, каза по този повод президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той все пак отбеляза, че минната индустрия работи на светло и за разлика от други сектори тук осигуровки се плащат върху пълния размер на заплатите.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че 2016 г. се очертава да е рекордна по приходи за сектора, тъй като до средата на годината компаниите са платили 125 млн. лв. концесионни плащания при 74 млн. лв. за цялата 2015 г.

Пред медиите тя коментира, че за първото полугодие ТЕЦ "Марица-изток" 2 отчита 40 млн. лв. загуба.

Тя припомни, че държавното дружество имаше сериозни финансови затруднения, но сега по думите й след предоговарянето на контрактите с т. нар. „американски централи“ проблемите по веригата са изчистени.

В коментар за планирания от правителството газов хъб тя заяви, че все още се организира насрочената за 5 и 6 септември конференция по темата. Надяваме се, че ще има голям интерес, каза министърът.

„Всеки един проект, който се реализира, трябва изцяло да бъде с европейското законодателство и този център ще бъде точно такъв“, каза тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още