IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мира Радева: Политическата обстановка ще остане такава до президентските избори

Организирано се върви към продължаващ хаос, твърди политологът

10:15 | 07.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Политическата обстановка в България вероятно ще остане непроменена до предсрочните избори и дори до президентските. "Сякаш ни омръзна да е тихо и спокойно", заяви социологът Мира Радева в ефира на Нова телевизия.

Според нея „организирано“ се върви към продължаващи дълго „неразбории“. Наблюдаваме само скандали и никакъв консенсус, каза тя. По думите ѝ е ясно защо Борисов оттегля номинацията на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) - наистина е поставен в капан, каза Мира Радева.

„Имам чувството, че организирано се върви към продължаващи дълго неразбории. Ясно е, че партиите влязоха в парламента, за да се противопоставят едни на други. Избрахме народни представители, които не искат да са такива. Като гледам инатлъка, с който всеки се опитва да надцака други, се опасявам, че политическата криза ще бъде по-дълга, отколкото сме си представяли", каза Мира Радева. 

Припомняме, че вчера, само ден след консултациите при президента Румен Радев за състава на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), на които стана ясно, че Красимир Ципов от ГЕРБ е единственият кандидат за председател, най-голямата парламентарна партия оттегли кандидатурата му.

Според Борисов има сговор да не бъде посочен председател от другите политически сили. Той  определи ситуацията като капан, защото ако бъдещата ЦИК не се справи с поставените задачи, произтичащи от променения ИК, ще се наложи именно Ципов да поеме отговорност.

По-рано днес Камелия Нейкова, бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) и настоящ сътрудник към правната комисия в Народното събрание, беше номинирана за председател на комисията по време на вторите консултации при държавния глава. Нейкова, която е в листата на "Има такъв народ" (ИТН), беше предложена неофициално и от представителя на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Политологът Татяна Буруджиева, която също бе в студиото на Нова телевизия добави, че цяла ситуация е крайно „незряла“. Тя коментира и комисията за проверка на управлението на Борисов и ГЕРБ.

На въпрос трябва ли прокуратурата да подхване случая с бизнесмена Светослав Илчовски, политологът Татяна Буруджиева заяви, че има ясно разписана процедура за това кога прокуратурата започва действие. „Призовавам всеки, който има какво да каже, да го направи. От Комисията по ревизия очаквам повече документация", заяви Буруджиева.

„Първо нека започнем с името на тази комисия. Тя е комисия по проверка, а не по ревизия. Това, че г-жа Манолова предпочита да я нарича така, е неин проблем. НС не е ревизионен орган. В това отношение много показателен е програмираният провал на това Народно събрание”, каза от своя страна политологът Антоний Гълъбов. Относно предстоящите избори и политическата обстановка той призова българските граждани да гласуват, за да бъде спрян един доста мрачен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още