IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Боршош: Има риск да България да организира слабо председателство на ЕС

Подготовката е много изостанала, смята директорът на НДК

12:12 | 14.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През 6-те месеца, в които България ще председателства ЕС, можем да свършим много повече работа за страната си, отколкото за 11-те години членство. Това казва в интервю за в. „24 часа“ директорът на НДК Мирослав Боршош.

Според него обаче има риск заради темповете на подготовка да домакинстваме едно слабо и неадекватно подготвено председателство. „И страната ни ще пропусне ярка възможност да се превърне в една от държавите, които определят дневния ред на важните решения в Европа“, казва той.

По повод предстоящия ремонт на сградата той коментира, че екипът на НДК от година и половина много концентрирано работи върху това адекватно да посрещне председателството, но по думите му „подобен голям ремонт не може да започне просто така“.

„Екипът на НДК не гледа само собствената си къща. Ние сме част от цялостната подготовка за председателството и какво, ако ние сме готови, а останалото не е“, коментира той. И изтъква, че за НДК са отпуснати 17 млн. лв. от необходимите 35 млн. лв. за ремонта. „Ако не получим останалото финансиране до февруари, и при нас ще стане пагубно забавяне. Ако ги получим, ние с големи усилия ще влезем в сроковете“, смята той. 

„Но останалата част от подготовката е много изостанала. Обяснението затова е просто - отпадането на Великобритания от календара на председателстващите страни и изтеглянето на нашето домакинство с 6 месеца напред. При една добра свръхорганизация можем да се справим“, препоръчва директорът на НДК.

Според него плановете за подготовка могат  да бъдат осуетени от политическата криза в държавата, но не бива да го допускаме.

Мирослав Боршош казва още, че при ремонта на НДК засега не се планира обновяване на  зала 1. НДК не е ремонтиран от завършването му през 1981 г., а частични ремонти през годините с некачествени материали допълнително са влошили състоянието на двореца.

Сегашната зала 3 ще стане модерна пленарна зала, в която ще се провеждат заседанията на председателството. От южната страна на НДК ще бъде обособен официален вход по подобие на този в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
о, един загрижен за страната българин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още