Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мирослав Димитров: Скъпият газ отлага инвестициите и индустрията е заплашена

Вдигаме цените на продуктите на "Неохим" и изместваме пазарите си в чужбина, посочи изпълнителният директор на торовия завод

гледано: 1642   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Високите цени на енергийните носители, липсата на предвидимост на доставките и невъзможността да се изпълняват инвестиционните планове са основните рискове пред производителите на торове, а самото им съществуване е под заплаха. За това предупреди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт", инж. Мирослав Димитров, изпълнителен директор на "Неохим" и зам.-председател на управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.
Още по темата

Той напомни, че липсва предложение от страна на управляващите за компенсация на бизнеса за скъпия природен газ.

"Настояваме компенсациите да бъдат за битовите и небитовите потребители и имаме основателни притеснения, че те ще са за сметка на бизнеса през кръстосано субсидиране, подобно на ситуацията при електроенергията", каза Димитров.

Той е на мнение, че ползите от дългосрочните договори с "Булгаргаз" трябва да се разпределят равномерно и справедливо между всички пазарни участници и „да не се създават касти на облагодетелствани“.

Сравнително по-ниски цени на природния газ могат да бъдат постигнати с по-голяма предвидимост на доставките. Според инж. Димитров обаче в момента е трудно да се предвиди консумацията и дори период от една година се счита за дълъг, защото в България почти не съществуват предприятия с равномерно потребление на газ през цялата година.

Той посочи, че ролята на "Булгаргаз" в момента е изключителна като обществен доставчик и търговец – дружеството разполага с голям обем на природен газ, който доставя и продава, както и разполага с широка база клиенти.

Мирослав Димитров заяви, че индустрията прави компромис, като подписва „неясни договори“, за да има сигурност на доставките. „През 2021 г. "Неохим" е сключила договор за доставка на газ "при реално неясни за нас цени", даде пример Димитров и отбеляза, че "единствената защита, която имаме за справедлива цена" са правилата за ценообразуване и решението на КЕВР.

По думите му пазарът на природен газ трябва да продължи да се либерализира, да се повиши ликвидността му и не трябва да се отнема възможността на "Булгаргаз" да търгува на свободния пазар. Той смята, че "Булгаргаз" е в добро състояние и това „позволява да имаме сравнително добри цени, макар и изключително високи на фона на Европа“.

Инж. Димитров разкри, че заводът за торове "Неохим" е увеличил цените на продуктите си, но тъй като това е тенденция на световно ниво, компанията е успяла да продължи да работи като е изместила част от пазарите си в чужбина.

"Тези ценови нива са изключително високи и трудно приемливи за земеделските производители – част от пазарите ни се изместиха извън България към Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Ако българските земеделци не получат подкрепа от правителството, тези проблеми няма да останат само при тях, а ще се придвижат по веригата към доставчици на торове и семена, а и към крайните потребители. Земеделците намаляват количествата, които купуват“, съобщи изпълнителният директор на компанията.

Изправена ли е България пред недостиг на торове? Може ли да спре производството заради пандемията?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Скъпият газ, кайш? Ами внесете си еФФФтин газ, кой ви спира? Достатъчно е да отрежете губещата търба от Турция и ще ни залеят с еФФФтин газ. Кои? Ами марсианците, кой друг?
2
 
4
 
1
преди 1 седмица
Добре бе, сульо - либерализация ли искаш или предвидимост? Щото нещо двете явно не вървят заедно !!! Имахме си стабилен договор с Газпром, но картофоглавия скoт по заповед от дeб-илите от ЕС го скъса !!! Сега Неохим от кой да си търси обезщетение за съсипания бизнес? А още десетки подобни предприятия из цяла Европа? Ама нищо де - нали важното беше "да прецакаме лошите руснаци"... сега ще внасяме изкуствени торове, най-вероятно пак от тия - лошите.

Още от Икономика и политика
Абровски: Одити в земеделието вече ще показват как са изразходвани субсидиите