IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисли се върху национални, регионални и общински програми за защита при бедствия

Регламентира се създаването на доброволни отряди на фирми в случай на бедствие

09:36 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Мисли се върху национални, регионални и общински програми за защита при бедствия

Ще се разработват общински, областни и национални програми и стратегии за защита при бедствия. Това предвиждат предложения на Министерския съвет за промени на Закона за защита при бедствия, внесени за разглеждане от Народното събрание.

Предвижда се и създаване на съвети за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет, областните управители и кметовете на общини, които ще изпълняват ролята на платформи за намаляване на риска от бедствия на съответните нива. 

С промените се регламентира също минимален процент от средствата от резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за финансиране на превантивни дейности и дейности по подготовка за реагиране.

В стратегиите ще се прави анализ на средата, ще се набелязват мерки за намаляване на риска от бедствия и ще се подготви план за действие.

Националната стратегия трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, като срокът й на изпълнение се планира да е минимум 10 години. За изпълнението й се предвижда да се подготвят годишни планове, а финансирането на дейностите се предвижда да идва от бюджета на съответните институции, като ще се планира финансирането на дейностите с година напред.

Подобна е процедурата за приемане и на областните и общински програми за защита при бедствия, които обаче ще се одобряват и отменят от съответно областните управители и общинските съвети, които ще отговарят и за съответните годишни планове за изпълнение на програмите.

С промените в закона се въвежда и ранно предупреждение. В общини с население до 20 хил. души задължително ще се създават доброволни отряди в случай на бедствия.

Законът предвижда освен това фирмите да създават доброволни отряди за своя сметка, като служителите и работниците ще могат да бъдат освобождавани за участие във формированието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още