IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митническите администрации на България и Турция ще обменят рентгенови изображения

Турските инвестиции у нас възлизат на 24,5 млн. евро за първите три месеца на годината, обяви премиерът след среща с турския министър на митниците и търговията

16:21 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Правителствена информационна служба</em></p>

Снимка: Правителствена информационна служба

Митническите администрации на България и Турция вече тестват метод за обмен на рентгенови изображения. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите след среща между Владислав Горанов и министъра на митниците и търговията на Република Турция Бюлент Тюфенкчи. В делегацията участват и представители на турската митница.

Междувременно директорът на Агенция „Митници” Георги Костов посрещна Дженап Ашчъ – подсекретар на Министерството на митниците и търговията, и Мустафа Гюмюш – генерален директор на турските митници. Двете страни отчетоха високото ниво в сътрудничеството си, като подчертаха, че след последната такава среща, голяма част от поставените проблеми са преодолени или се работи активно по тяхното отстраняване. Георги Костов е запознал турските си партньори с два от големите проекта на българското правителство – за облекчаването на административната тежест и за тол системата, които имат пряко отношение към по-бързото преминаване на товарните превозни средства през територията на страната и през граничните пунктове. 

Обсъдено е и сътрудничеството в областта на митническото разузнаване, разследване и
правоприлагане. Представителите на двете администрации са се обединили около идеята да активизират още повече оперативните контакти между двете ведомства, както в областта на митническите нарушения, така и за създаване на още по-добра синхронизация на обработката на товарни и леки превозни средства с цел по-бързото им преминаване през митническите пунктове.

По-рано днес Тюфенкчи беше приет и от премиера Бойко Борисов. По време на срещата министър-председателят изтъкна значителното нарастване на стокообмена между България и Турция от началото на годината. По думите му това говори за наличие на потенциал, който може допълнително да се развива, става ясно от прессъобщение от правителствената информационна служба.

Борисов обърна внимание и на размера на турските инвестиции у нас, възлизащи на 24,5 млн. евро за първите три месеца на 2017 г. и акцентира върху стремежа на кабинета да подобрява условията за правене на бизнес в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още