IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: АБВ си тръгна, щом България започна да диверсифицира енергийни източници

Нищо не може да ме убеди, че имаме полза от нестабилност, заяви външният министър

10:27 | 12.05.16 г.
<p>
	Даниел Митов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Даниел Митов. Снимка: БТА

АБВ се оттегля от правителството в момент, в който България започва да диверсифицира енергийните си източници. Диверсификацията ще доведе до намаляване на цените на газа и ще намали зависимостта от Русия. Това каза пред Нова телевизия външният министър Даниел Митов. 

"Когато една държава на североизток се разболее, Георги Първанов започва да киха”, заяви той. 

"Второ, тръгнали сме към радикална модернизация на Българската армия, която ще е съобразена с натовските стандарти и с модерните тенденции на отбраната. Тази армия в продължение на години е държана в разкрачено състояние точно така, както в момента аз виждам позиционирането вляво. Не може в една държава единият крак да върви на запад, а другият – на изток и да постига някакъв напредък”, допълни външният министър. 

Диверсификацията на енергетиката и модернизацията на армията са големи цели, които трябва да се случат, каза той. И посочи увеличението на събраните приходи в бюджета и отчетения икономически ръст от 3% през миналата година.

„България е заобиколена от кризи и нестабилност и стои добре в региона. Нищо не може да ме убеди, че имаме полза от нестабилност“, беше категоричен той. „Правителството остава стабилно“, заяви Даниел Митов.

Той подчерта, че позициите на Ивайло Калфин и АБВ за съвместната работа в управлението се разминават. "Аз бих се обърнал към оценката, която Ивайло Калфин даде на кабинета, а не на еквилибристиките на ръководството на АБВ“, заяви Даниел Митов.

"Като външен министър не желая да се озовем в ситуация, в която в България да има мощен произточен опозиционен фронт и другите сили да се чудим как да държим страната в евроатлантическата й ориентация”, категоричен бе той.

"БСП трудно може да се съживи, ако не се превърне в истинска европейска социалдемократическа партия. Не мисля, че целите на която и да било партия вдясно са да съживят БСП”, заяви Митов. Той отрече като вариант идеята за съвместно управление на ГЕРБ и БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още