IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежите ще развиват предприемачески умения в 50 тренировъчни фирми

Разширяване на дейността на кариерните центрове предвижда одобреният годишен план по стратегията за учене през целия живот

16:50 | 18.02.15 г. 1
Младежите ще развиват предприемачески умения в 50 тренировъчни фирми

Младежите в България ще могат да развиват своя предприемачески потенциал в 50 тренировъчни предприятия. Това е заложено в плана за изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот през тази година, одобрен по време на правителственото заседание днес.

Освен предприятията за младежиq ще се разширяват дейността и броят на центровете за кариерно развитие за подпомагане на заетите лица. Плановете на правителството са най-малко 10 хил. лица да преминат през тези центрове. Предвиждат се и обучения за неграмотни и слабограмотни лица.

Според плановете през тази година ще бъдат създадени и условия за увеличен прием на деца със специални образователни потребности в детските градини. Условия за активен двигателен режим и практикуване на спорт ще има за 3 300 деца. Така приемът на деца със специални потребности ще се повиши с 2% в национален мащаб.

Конкретни мерки са предвидени и за намаляване на относителния дял на преждевременно напусналите училище. С 5% ще бъде увеличен броят на учениците с осигурена ресурсна подкрепа, осигурено е и обучение по български език на 3 632 деца от задължителните подготвителни групи, чийто майчин език е различен от българския.

Плановете на правителството включват не само мерки, насочени към учениците, но и към техните преподаватели. През 2015 година ще бъдат проведени 45 обучения за 4 900 учители, за да се повиши качеството на училищното образование.

Предвидено е и насърчаване на деца с изявени дарби от държавните и общинските училища и през тази година 1 130 деца ще получат едногодишни стипендии или еднократно подпомагане.

Фокусът на програмата по отношение на професионалното образование ще остане организирането на стажове по време и след завършване на обучение. Част от мерките се финансират от схемата „Младежка заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Поне 8 хил. безработни младежи на възраст до 29 години ще бъдат включени в стажове или обучение.

Достъпът до висше образование пък ще бъде подсигурен с 3 400 нови кредита за студенти и докторанти, записано е още в програмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
ООО не,чета и не вярвам на очите сиДа "развиват" детето ми като "предприемач" го чуствам, като да го дам за еничарЗащо позволявате деца да ви отнемат радостта от младостта!... като хващате вяра на долни фашистки лъжи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още