IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млечният бранш е готов с жалбата срещу наредбата за растителните продукти

Бизнесът определи като дискриминационно изискването продукти от растително масло да се произвеждат само след предварително уведомление на ветеринарните служби

12:14 | 24.09.12 г. 2
Млечният бранш е готов с жалбата срещу наредбата за растителните продукти

Националната асоциация на млекопреработвателите и отделни производители ще внесат до края на седмицата във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която задължава мандрите да произвеждат храни на растителна основа при строги технологични правила, които бизнесът определя като дискриминационни.

Това съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на млекопреработвателното предприятие „Лактима“ Велизар Бояджиев по повод решението, взето на общото събрание на асоциацията.

Наредбата беше приета в края на юни, като мандрите получиха двумесечна отсрочка, за да могат да приведат мощностите си в съответствие с новите правила.

Документът беше въведен под натиск на животновъдите, които настояха за засилен контрол върху мандрите, които произвеждат сирене и кашкавал с растителни мазнини вместо с мляко. Мотивът на млекопроизводителите беше свързан с нелоялната конкуренция от евтини сирена и кашкавали на растителна основа, представяни като млечни продукти.

Администрацията реши да затегне контрола върху немлечните храни, затова с наредбата забрани да се изписва „млечен продукти“ върху етикетите на имитиращите храни.

Това обаче предизвика протест от млекопреработвателите, които бяха категорични, че изискванията на наредбата са дискриминационни и не се прилагат в нито една европейска държава.

В първия вариант на наредбата бизнесът се задължаваше да произвежда млечни и немлечни продукти на различни поточни линии, но след протеста от страна на мандрите администрацията се съобрази и в окончателната наредба премахна това изискване.

Окончателните текстове допускат сиренето и кашкавалът на растителна и млечна основа да се правят на една линия, като единственото изискване е фирмите да информират агенцията по храните за датите на поризводство на имитиращите храни.

Въпреки че агроминистерството се съобрази с бизнеса, преработвателите определят като дискриминационни условията, при които държавата поставя към бизнеса допълнителни изисквания, свързани с нови разходи по тяхното изпълнение, поясни и Диляна Славова, изпълнителен директор на асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Това не е ли нагло и парадоксално? Да се борят за правото си да произвеждат ментета при максимален комфорт от страна на държавата! Бахмааму...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Хахаха, колко са глупави преработвателите !Сега по списък ще знам от кого със сигурност да не купувам млечни продукти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още