IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млекопроизводител от Пловдивско отива на европейския конкурс за млад фермер

Днес агроексперти излъчиха победител в националната надпревара от петима финалисти

20:25 | 07.07.17 г.
<p>
	Рангел Матански (втори от ляво на дясно) ще представи България в Брюксел. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Рангел Матански (втори от ляво на дясно) ще представи България в Брюксел. Снимка: Investor.bg

Фермерът от пловдивското Момино село Рангел Матански ще представи България на организирания за четвърта поредна година конкурс от Европейския парламент “Европейска награда за млади фермери”.

Днес агроексперти номинираха петима финалисти – млади земеделски стопани, които участваха в надпреварата за излъчването на българския представител.

Повечето са започнали да се занимават със земеделие преди 3 – 4 години и възнамеряват освен да произвеждат, и да преработват продукцията от фермите.

Теодора Вълова от плевенското село Писарово завършва преди няколко години аграрна икономика и заедно със съпруга си се заемат с животновъдство. Купуват 50 овце, а вече имат над 1000. С евросредства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) изграждат доилен център. Сега планират да направят мини мандра за директни продажби от фермата по Наредба 26.

Фермерът Петър Петров от габровското село Съботковци е бакалавър по икономика. Има ферма с 50 говеда, овце и къща за гости. Проектът му за мини мандра по Наредба 26 и за кланичен пункт вече е одобрен от Българската агенция за безопасност на храните. 

Купил е пустеещото училище в селото и е направил къща за гости, а освен нея представя на туристите, включително ученици, традиционни занаяти.  Селото му е близо до Боженци и така той се възползва от големия туристически поток там.

Денис Дурал от силистренското село Брадвари е решил да рискува и да засади два декара с шафран. Сега обаче има проблеми с реализацията на продукцията, които тепърва трябва да решава. Стопанството му се издържа благодарение на 110 кошера, сертифицирани за биологично пчеларство. 

На конен туризъм е заложил Петър Наков от село Бачево край Разлог. Стопанинът има къща за гости и 25 коня, произвежда и биотор с калифорнийски червеи. Освен с туристи, в стопанството работят терапевтично и с деца и възрастни с церебрална парализа, аутизъм и синдром на Даун.

Спечелилият наградата за България Рангел Матански има млечна ферма, в която е внедрил иновативен проект за затопляне на водата – първо се използва топлината, която отделя млякото, след това ВЕИ източници. Ако е необходимо, като източник на енергия може да се добавят пелети и ток.

Той е в основата на организация на производители и твърди, че сдружаването има почва и бъдеще. Зам.-председател е и на Националния съюз на говедовъдите, заел се е с темата за устойчиво земеделие, иновации и късите вериги на доставки.

Организатори на конкурса за България са евродепутатът Владимир Уручев и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите и Националната служба за съвети в земеделието.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още