IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много опаковки са твърде сложни за рециклиране

Решението е производителите да преосмислят дизайна

16:00 | 01.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Много от опаковките са твърде сложни за рециклиране – например цилиндричните кутии от чипс поради разнообразието от материали, използвани за направата им.

В опаковката са включени метални елементи, пластмасови компоненти и фолио. Наскоро Британската асоциация за рециклиране направи анализ и призова производителите да преосмислят дизайна на опаковките на продуктите си, съобщи Българската асоциация за рециклиране.

Други видове опаковки, не по-малко трудни за рециклиране, са бутилките за почистващи спрейове, в чиято изработка са включени различни по вид пластмаси, както и тарелките за храна за подгряване в микровълнова печка, които са проблематични, защото черната пластмаса не е подходяща за рециклиране. Някои бутилки пък имат етикети, изработени от специфичен вид пластмаса.

На другия край на скалата са опаковките, които се изработват от един и същ вид пластмаса и са лесни за рециклиране – например някои видове бутилки за безалкохолни напитки.

На база на направения анализ Британската асоциация за рециклиране отправи призив към всички производители да се фокусират повече върху последствията от дизайна на продуктите и да подобрят и преосмислят начина на производство на опаковките.

В съобщението се казва, че след призива редица компании са изразили силно възмущение. Някои са отговорили, че опаковките им са необходими за гарантиране на качеството на продуктите. Разнообразните материали и структурата им са важни за предпазването на храните от замърсявания от околната среда и запазването на свежия им вид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
Хората да взимат вече да спират дишането, че природозащитниците поне да бъдат ощастливени...Наистина вече след разделянето на *** и налагането и вече забраняването на дизелът, не остана много... След 30 г. сигурно ще писнат, че литият от повсеместните батерии причинява замърсяване и трябва да се забрани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още