IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните камери се връщат по пътищата

Ще пишат уредба за обозначаване на местата за контрол чрез пътни знаци

15:17 | 29.01.15 г.
Мобилните камери се връщат по пътищата

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ, с които се връщат мобилните камери на пътя.

В края на януари миналата година Върховният административен съд (ВАС) постанови, че камерите на КАТ по пътищата могат да бъдат само стационарни, което означава, че мобилни устройства няма да издържат в съда по делата срещу актовете на пътната полиция. Причината за решението на съда беше, че правилата за ползването на мобилните камери не бяха ясно разписани.

Още в първите месеци след решението на ВАС обаче дисциплината на шофьорите отслабна, средната скорост на движение с вдигна с 10-15 км/ч и загинаха 43 души повече, мотивират се вносителите на поправките в закона.

С приетите днес промени е предвидено редът за използването на мобилните камери да бъде регламентиран с акт на министъра на вътрешните работи. Създава се и уредба за обозначаване на местата за контрол чрез пътни знаци, на сайта на МВР и в медиите.

От ГЕРБ посочват още, че мобилните камери са налични и не се изискват пари за влизането на промените в закона в сила.

С измененията се синхронизира и сегашното законодателство с директивата на ЕС за безопасността на движението по отношение на обмяната на информация на извършените нарушения.

При определените категории пътни нарушения като превишена скорост, неизползване на предпазен колан, шофиране след употреба на алкохол, говорене по телефона по време на шофиране, ще се улесни реалното прилагане на наложените санкции.

Парламентът одобри на първо четене и промени, приети от Министерския съвет, с които ще има нови правила за возенето на деца в кола.

С тях се въвеждат новите изисквания на европейското законодателство към системите за обезопасяване на деца в колите.

Новото законодателство ще изисква монтиране на системата, при която детето гледа назад, докато то е на възраст до 15 месеца, за разлика от предвидените към момента 9 месеца.

Депутатите отхвърлиха исканите изменения от РБ, с които се дава право на такситата, когато в тях има пътници, да могат да се движат в бус лентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още