Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Модел за гаранционен фонд в туризма - в края на мандата на служебния кабинет

Необходима е промяна в Закона за туризма, каза заместник-министърът Ирена Георгиева

Модел за гаранционен фонд в туризма - в края на мандата на служебния кабинет

Снимка: Bloomberg

Работи се по модел за създаване на гаранционен фонд в туризма, който трябва да е готов до края на мандата на служебното правителство. Това каза пред БНР зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. По-рано днес се проведе среща между министерството и представители на туристическия бранш във връзка с парите за подпомагане заради пандемията. 

„Важно е да се изгради модел на гаранционния фонд и също така да се направи промяна в Закона за туризма. Създадена е работна група и ще се предложи за обсъждане финансовият модел за гаранционен фонд. Надяваме се да имаме първи вариант на фонда до края на нашия мандат, след това да продължи обсъждането и да се постигне широк консенсус, след което да се пристъпи към законови промени", каза Георгиева. 

Още по темата

Във връзка с планирания протест на туроператорите през следващата седмица заради липсата на помощи за ликвидност Георгиева коментира, че решението им за протест може и да се ревизира. Като цяло работата на ведомството по разпределянето на средствата е напреднала и 30 млн. лева вече са разписани като мярка, уточни тя.

„Очакваме нотификацията от Европейската комисия. Парите ще бъдат разпределени до края на годината“, каза заместник-министърът и уточни, че министерството работи за това средствата да останат за туристическия сектор, тоест да има решение как да бъдат разходвани от сектора, а не да бъдат загубени.

„Надделява мнението да бъдат подпомогнати туроператорите, защото те не работят пълноценно още от 2020 година", допълни Ирена Георгиева.

В актуализирания бюджет бяха гласувани 70 млн. лева за туризма - 30 млн. лева от тях ще бъдат разпределени на около 44 000 фирми в сектора по икономически кодове, включително и за фирми, които не са от бранша – фитнес центрове, СПА центрове, козметични студиа. Не е посочено как ще бъдат разпределени другите 30 млн. лева. За остатъка от 10 млн. лева е определено конкретно, че 6 млн. лева трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лева за екскурзоводите.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
До края на годината се очаква доставка на детски ваксини срещу Covid