IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да разрешат директна продажба на домашни консерви

Това ще стане с промени в наредбата за директни доставки на продукти от малки земеделски стопанства

17:49 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Може да разрешат директна продажба на домашни консерви

Домашните конфитюри, туршии и лютеница ще могат да се купуват директно от фермерите. Това ще стане възможно след като бъде разширен обхватът на приетата наредба за директни доставки на месо, мляко и яйца, съобщи Венцислава Тасева, директор „Здравеопазване на животните и безопасност на храните“ към Министерството на земеделието.

Тя допълни, че наредбата се разширява по желание на бизнеса и ще включва всички видове домашни консерви - туршии и компоти, които могат да бъдат произведени по домашни рецепти във фермите и да бъдат продавани в малки магазинчета към съответното земеделско стопанство.

Сега действащата наредба разрешава на фермерите да продават малки количества произведени от тях мляко, месо и дивеч директно. За целта обаче фермерите трябва да инвестират в малки търговски обекти към техните стопанства. Новото е, че от догодина асортиментът може да е по-богат.

За да станат възможни продажбите на консерви обаче трябва да заработи Агенцията по храните от началото на 2011 г. Досега различни контролни органи отговаряха за храните от растителен и животински произход и не беше възможно те да бъдат обединени в една наредба, каза Тасева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още