IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли България да спре злоупотребите с европейските средства?

Навлизането на блокчейн технологията и използването на криптовалути увеличават начините за пране на европейски пари

16:27 | 15.09.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В България навлизат модерни начини за пране на европейските пари за земеделие - с плащане през блокчейн и криптовалути. Това обясни Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Основната разлика в измамите, която се наблюдава през последните 30-40 години е най-вече усложняването на мрежите, които извършват съответните сделки в селското стопанство – участие на множество различни подизпълнители, преминаване на граници и разбира се офшорни зони“. 

Стефанов посочи, че става все по-трудно да се контролира как се извършват подобни сделки в рамките само на една държава .

Според него в повечето случаи, които се отнасят за България, Румъния и други страни, става въпрос за трансгранични измамни схеми. Сефанов сподели опасенията си, че много често това става със знанието и съдействието на органи в съответните страни членки. В случая на България говорим за една много сериозна конспирация на ресурси в много малко на брой хора, което създава много съществено лоби.

Решението на този проблем в България трябва да започне с преодоляване на недоверието в обществото, смята Стефанов.

Той посочи, че показването и доказването на резултати е нещо, от което България все още е много далеч. От друга страна трябва да се работи за много сериозно подобряване на капацитета за справяне с тези модерни форми на измама. В известна степен и създаването на общи европейски органи, които да помогнат да се справим с тях.

За повече информация вижте видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Да, когато спрат средствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Слаба статия в която се говори общо и шаблонно, без да се навлиза детайлно в пробелма. Нека вземем средствата които ЕС отпуска за ИНФРАСТРУКТУРА . НИМА ДЪРЖАВАТА НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА УЧАСТВА КАТО САМОСТОЯТЕЛЕН СУБЕКТ В РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СРЕДСТВАТА ЗА МАГИСТРАЛИ , ПЪТИЩА , ЛЕТИЩА , Ж.П ИНФРАСТРУКТУРА ???Има разбира се, НО НЕ ИСКА!!!А ЗАЩО НЕ ИСКА ТЕЗИ ПЕЧАЛБИ ВМЕСТО В ШЕПА ОЛИГАРСИ ДА ПОПАДАТ В НЕЙНИТЕ АКТИВИ??ОТГОВОРА Е *** - Има паралелна държава на ОЛИГАРСИТЕ в които се осчетоводяват АКТИВИТЕ , и държавата на ДАНЪКОПЛАТЕЦА в която се калкулират ПАСИВИТЕ на обществените поръчки. ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА НА ОЛИГАРСИТЕ тотално е унищожила какъвто и да е помисъл ДЪРЖАВАТА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА да получава печалба не само от обществени поръчки , но и такива услуги като ЕНЕРГОСНАБДЯВАНЕ , СНАБДЯВАНЕ С ВОДА,.ЗАТОВА ВЪВЕДОХА ТАКИВА БЕЗУМИЯ КАТО КОНЦИСИИТЕ КОИТО НАПРАКТИКА ПРЕХВЪРЛЯТ БЕЗСРОЧНО НЕ САМО ПРАВАТО НА ПОЛЗВАНЕ , НО И ОГРОМНАТА ПЕЧАЛБА КОЯТО ВМЕСТО В БЮДЖЕТА ПОСТЪПВА В СМЕТКИТЕ НА ТАЗИ ШЕПА ОЛИГАРСИ. Вижте как един възбранен от държавата актив какъвто бе оператора ВИВАКОМ , попадна в ръцете на шофьора на небезизвестният СТОЯН МАРКОВ - лицето СПАС РУСЕВ. ДЪРЖАВАТА ПЛАТИ МАСРАФА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КТБ , А ТЕ В ЛИЦЕТО НА ВТБ И ОТМЪКНАХА ПОД НОСА С ЕДНА НАГЛА ПРЕСТЪПНА СХЕМА ОПАРАТОРА ВИВАКОМ. Е , ИМА ЛИ ДЪРЖАВА И ЧИЯ Е ТЯ - нашата или на олигархията??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Моите уважения към третия пол, само най-учтиво Ви моля не се месете в мъжките работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
"Поне за сега покупко-продажбата на морал е удовлетворителна и за двете страни. "За продажниците да, но ние сме 3-та страна и не сме като вас.... Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"Сърбия е готова да разменя територия с Косово само и само да угоди на Брюксел."Стуенчоооу мама, слушкай си официалните медии, назе к'о не слушаш.Кога ли някога ще покажеш, че ви в час?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Точно заради разпределението на средства, нови страни се натискат да станат членове на ЕС. Знаят че ще са реципиенти а не донори и затова правят всичко възможно да се докопат до съюза. Сърбия е готова да разменя територия с Косово само и само да угоди на Брюксел. От друга страна Германия изгражда Четвъртия Райх използвайки субсидии(подкупи). Това се оказва много по-ефективно от военната сила. Поне за сега покупко-продажбата на морал е удовлетворителна и за двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Много политици и олигарси отдавна да търкаха наровете по затворите, ако не бяха подчинили всички институции да работят само и единствено за тях, в ущърб на народ и Родина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Може естествено и е много лесно да се постигне - просто трябва да се прекрати масовото разпределение на средства от недемократични институции като еврокомисията. Нищо не пречи например да се спрат еврофондовете и вноската към бюджета на ес да стане 0 вместо да се връщат парите под формата на безсмислени програми. Никой няма интерес от европроектите в цяла Европа с изключение на корумпираните евро-институции, които разпределят парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
европейските средства са антипазарен (политически) механизъм, чиято цел е точно официализирана корупция на приятелски държави.Основното предназначение на евр(оп)ейските средства е "злоупотреба".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Защо? Защо да ги спират кражбите. Мисията на България според сегашната дясна властваща идеология е усвоителството, приджобването, офшорките и личния просперитет на шепа богоизбрани. Защо да спират? Заради народа ли? Който не му харесва да вдига гълъбите. Светът е широк и възможности дебнат отвсякъде. У нас възможности за крадене има, отъркваш се около властта и т.н. То се видя и при скандала Биволь и румънския журналист. Опандизиха журналисти за да не лъсне някой списък. МВР вардиха в храстите да изгорят доказателства, а новия министър на МВР - той нищо не знаел до сутринта. Некомтетентност. Същата тази некомпетентност ви варди от терористи, финансови злоупотреби, заплахи над личността, битова престъпност и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още