Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Може ли да бъде спрян вносът на отпадъци у нас?

Евентуална забрана на вноса трябва да се прецизира добре, защото ще засегне редица големи индустрии, смятат от БСК

Може ли да бъде спрян вносът на отпадъци у нас?

Районна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за складирани отпадъци на площадка „Брикетопроизводство“ в Гълъбово. Снимка: БГНЕС

 

Работи се по законодателни промени за въвеждането на едногодишен мораториум на вноса на боклук, обяви председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева (ГЕРБ).

Въпросът за забрана за внос на боклук беше повдигнат и от премиер Бойко Борисов, който даде седмица на министрите си да проверят дали това може да стане. Поводът е аферата с италианският боклук, който бе намерен на територията на страната и започналото след това разследване.

Евентуален мораториум, ако важи за всички видови отпадъци, ще удари и много големи сектори като металургия, производство на стъкло, търговия с дрехи втора употреба и ще бъде в противоречие с еврозаконодателството, твърдят от бизнес средите. 

Още по темата

Пред БНР Илиана Павлова, директор „Индустрия и околна среда“ в Българската стопанска камара, заяви, че проблемът с отпадъците е следствие на липсата на контрол.

„Цялата ситуация, която се създаде в момента, е продукт на завишен контрол от страна на държавните органи, които практически издават разрешителни и по-нататък не проверяват изпълнението на тези разрешителни - дейностите, които те разрешават.

Не бива да бъде подценяван и фактът, че все още Националната информационна система за отпадъците не работи и тя е отложена за пореден път за стартиране от следващата година.

„Един такъв акт на спиране на вноса, трябва да бъде прецизиран доста добре, защото той противоречи на европейски регламенти“, каза Павлова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според нея редица индустрии ще бъдат засегнати – металургия, хартиена и циментова индустрия и т.н. от евентуална подобна забрана.

„Ние настояваме за сериозен контрол, в който трябва да бъдат включени не само органите от Министерството на околната среда, а и общински власти. Нещата са много комплексни що се отнася до това кой гори отпадъци“, каза още Павлова.

Днес представители на БСК, Асоциациите на рециклиращата индустрия и на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба и Българската асоциация по рециклиране ще обсъдят с екоминистъра Емил Димитров възможните решения след разкритията за нелегален внос на отпадъци в страната.

Главният прокурор Иван Гешев вече разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите. 

От левицата подготвят законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци, болнични отпадъци, от трети страни в България. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията