Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Може ли да има обратимост на процесите след мониторинговия доклад на ЕК

Работата по препоръките на Брюксел беше фасадна, коментира Миряна Илчева от Центъра за изследване на демокрацията

Може ли да има обратимост на процесите след мониторинговия доклад на ЕК

Снимка: Архив Ройтерс

Заключенията на мониторинговия доклад са хвалебствени за работата на властите – правителството, Висшия съдебен съвет, на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и т.н. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Миряна Илчева, експерт в "Правна програма" в Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

“Сигналът за отпадане на мониторинга беше отдавна очакван от наблюдателите, посочи тя и обърна внимание на факта, че всички си задават въпроса дали този Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) е имал някакво влияние върху процесите в България.

Според Илчева голяма част от работата по препоръките от МСП е била фасадна.

"Не може да се отмине и разочарованието от хвалебствената реторика в този доклад, каза тя. –  Приемани бяха закони без отчитане и анализ на ефекта от тях. Най-големите скандали обаче са очертани доста правдиво от Брюксел – печално известният „Апартаментгейт“, както и драстичните посегателства срещу медийната свобода, но факт е, че отпадането на МСП се договаря от доста време на чисто политическо ниво."

Миряна Илчева смята, че нашата страна е декларирала в лицето на вицепремиера Захариева, че ще продължи работата и по съдебната реформа, и по борбата с корупцията.

"Процедурите за отчетността на главния прокурор още се обмислят, но усилието за изработването им затъна в котерийните борби между тримата големи и откритата враждебност между главния прокурор и председателя на ВКС", посочи експертът.

По думите ѝ рискът от обратимост на процесите е изключително голям –  “виждаме политическите боричкания в независимата съдебна власт, както и раздираната от скандали изпълнителна власт”. Илчева смята, че в такава институционална среда и приемани законодателни промени рискът от обратимост на демократичните процеси е съществен.

"Вратата ни към Шенген не е дори и открехната – корупцията във властта и интегритета на службите за сигурност не позволяват ясен хоризонт за присъединяване към Шенгенското пространство", категорична е тя.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 1632   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“