IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли здравната ни система да издържи на натоварване, сравнимо с Италия?

Ефектът от масовото изследване ще доведе до изолация само на заразените с коронавируса, посочва д-р Стойчо Кацаров

10:41 | 15.04.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравната система на България без проблем може да издържи на натоварване, сравнимо с това в Италия. Това каза по bTV д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Като пример той даде пациентите с онкологични проблеми. „Всеки месец у нас се откриват по 3 хил. ракови случая. За 2 месеца това са хиляди случаи, които не се диагностицират и лекуват“, допълни той.

Кацаров смята, че с изключение на служителите на РЗИ останалата част от здравната система на България бездейства. Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19. 

По думите му стана ясно, че има и сигнали за „размотаване“ на хората в болниците. 

Д-р Кацаров сподели, че очаква извънредното положение да продължи и след 13 май, като обясни, че хора с други заболявания, извън коронавируса, могат да пострадат. „Съобщават за починалите от COVID-19, но би трябвало да казват и колко хора умират, например, заради сърдечно-съдови заболявания”, изтъкна той.

Според него ефектът от масовото изследване ще доведе до изолация само на заразените с коронавируса. „Няма гаранция, че ще се спазва карантината у дома. Но ако искаме да щадим здравната система, трябва да я пазим за тези, които наистина се нуждат от лечение“, коментира Кацаров.

Той смята, че мярката за блокиране на цели населени места е погрешна и обясни, че изпадаме в задънена улица. „Имаме ли план за излизане от ситуацията, рискуваме ли да получим епидемичен взрив заради това, че твърде малко хора са преболедували, ако отменим по-рано мерките“, попита той.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 3 години
"По думите му стана ясно, че има и сигнали за размотаване на хората в болниците."Не само по болници, но и по градове, докато не го уморите. Некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Дори да беше най-голямото медицинско светило, щом като е костовист, ти пак щеше да го мразиш, тъй че мнението ти няма стойност. По-добре вземи прочети статията и обясни в какво точно не е прав и защо. Освен ако твоето медицинско образование не е още по-слабо от неговото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
penman
преди 3 години
Калинката на Иван Костов разбира от медицина, колкото избягалия *** от болницата в Стара Загора. Забравил е кога за последно е преглеждал пациент, защото се впусна още от зората на демокрацията в политиката (беше зам. министър в правителството на Костов) и приватизирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още