Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Можеше ли да минем и без хакерската атака срещу системата за преброяване?

Няма как с данните от системата за електронно преброяване да се извърши измама като кражба на самоличност, посочи адвокат Десислава Кръстева

гледано: 1574   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
На този етап липсва информация за пробив в системата на преброяването, който да е довел до изтичане на лични данни. По-вероятната цел на хакерите е била да се стигне до срив на електронното преброяване и по този начин да се стигне до отказ от услугата. Това коментира в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria, адвокат Десислава Кръстева, старши правен експерт във Фондация "Право и Интернет".
Още по темата

“Единствено в началото на регистрацията се дават данни, които са от личната карта. След това се попълва информация, което общо взето касае начина ни на живот, която по един или друг начин ние споделяме с околните. Няма как с данните от системата за електронно преброяване да се извърши измама като кражба на самоличност”, категорична е тя.

Адвокатът заяви, че единствено нашето ЕГН може да се смята като по-чувствителен тип информация. Въпреки това тя е убедена, че то служи като уникален идентификационен номер, който има юридическата стойност като трите имена.

Десислава Кръстева обясни, че в миналото е имало практика ЕГН-то да се смята за вид тайна парола, която само ние трябва да знаем, но на този етап Закона за защита на личните данни забранява тази практика.

“Основният проблем, според мен, е имиджовият. По този начин се цели сриването на доверието на гражданите в електронните административни услуги в България”, смята тя.

Правният експерт посочи, че последните години се забелязва поредица от стратегически пробиви в ключови за държавата администрации – изтичането на данни от НАП, блокирането на Търговския регистър и сега хакването на системата за електронно преброяване. Според адвокат Кръстева, всичко това цели да се откажат хората от електронните услуги, да се стигне до консерватизъм и страх за безопасността на личните данни.

“Това може да се случи на всяка агенция и на всяка държава, и се случва. Не е толкова просто да се организира такава атака и тя не вследствие на това, че някой е пропуснал да направи нещо от немарливост. Ние трябва да сме в постоянен режим на мобилизация и да адаптираме нашите електронни услуги към съвременните заплахи от този род. Така ще можем да изграждаме дигиталните услуги по начин, който ще може да предотврати подобни атаки”, настоява експертът от Фондация "Право и Интернет".

Адвокат Кръстева напомни, че атака имаши по време на първите два дни на кампанията за електронно преброяване.
На фона на това е възможно и връзките към електронните регистри да са били претоварени, защото много хора в един и същ момент са решили да изпробват новата услуга. Тя пресметна, че преброяването отнема по-малко от 10 минути стига да няма събития от рода на хакерски атаки.

„Фалстартът, според Десислава Кръстева, е довел до масово отказване от възможността за електронно преброяване, което е и причината към момента много малко хора да са го направили.“

В първите дни на кампанията в социалните мрежи масово се разпространяваха снимки и мнения от потребители за лошото представяне на електронната система.

“Ако се изчака да последния момент, отново може да стигне до такова претоварване и тогава вече ще е прекалено късно, за да се изчака системата да се възстанови”, предупреди Кръстева

Адвокатът препоръча, роднини и близки на възрастни хора да им помогнат да се преброят електронно, за да не се налага да идват до дома им преброители и по-този начин да рискуват да бъдат заразени или да се натъкнат на измамници. Препоръката на правния експерт е на всеки преброител да му бъде изискван документ за идентификация.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.   

Всички гости на "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мениджър: Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати