Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МОН: С транспортното министерство ще работим водородът да бъде енергията на бъдещето

За да се премине към реалното внедряване на възобновяемата енергия във всекидневието и икономиката, МОН започва Националната научна програма ЕПЛЮС

МОН: С транспортното министерство ще работим водородът да бъде енергията на бъдещето

Снимка: Ройтерс

Министерството на образованието и науката и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще работят заедно за създаването и разпространението на водорода като енергия на бъдещето. До две години ще бъде създадена първата водородна енергийна станция, стана известно на работна среща с участието на заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева и на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, съобщи пресцентърът на МОН, цитиран от БТА.

За да се премине към реалното внедряване на възобновяемата енергия във всекидневието и икономиката, МОН започва Националната научна програма ЕПЛЮС. Тя е част от Европейската стратегия за ускорено разработване и комерсиализиране на технологиите за използване на възобновяема енергия. Очаква се още през тази година с изпълнението на ЕПЛЮС електрическите превозни средства от следващо поколение изцяло да могат да разчитат на иновативни методи за презареждане. Това ще става с акумулаторни батерии с електрохимична клетка, работеща в импулсен режим, и с "батерия/горивна клетка".

Заключителната работна среща на тема "Горивни клетки и водород: Идентифициране на законодателната и административната рамка за въвеждането им, на бариерите и подходите за тяхното отстраняване" се организира от екипа на проекта "HyLAW" и от Българската академия на науките. Инициативата се осъществява с подкрепата на МОН, МТИТС и на Столичната община.

Правителството одобри 11 научни програми на МОН за периода 2018-2022 г. Програмите са насочени към значими обществени предизвикателства, свързани с екологични, технологични, културно-исторически, етични, здравни и икономически въпроси, припомнят от образователното министерство. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
16
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ииии ... с титлата "почетен член" на Българското водородно общество са Ахмед Доган - чието хоби били водородните технологии , ииииии ... Бойко Борисов . Да ни е жив и здрав водорода ...

Още от Икономика и политика
От 1 юли тръгва десета конкурсна сесия на Националния иновационен фонд