IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моряци чакат заплатите си от три години

Работодателят дължи пари на 12 българи и на украинци

11:21 | 09.07.15 г.
Моряци чакат заплатите си от три години

Работници и служители от русенската фирма за корабоплаване “Самкор Шипинг” повече от три години чакат заплатите си. Работодателят дължи пари на 12 българи и на украинци. Дружеството, което е било собственик на товарен кораб, в момента не извършва дейност, съобщи БНТ.

Марин Маринов е бил механик на кораба. Бил е нает за близо година, като уговорката с работодателя била да плати на него и на колегите му след приключването на курса. В средата на януари 2012 г. трудовият му договор е прекратен поради неизплащане на възнагражденията. Собственикът Автандил Самхарадзе му дължи над 14 хил. лева.

“След прекратяване на трудовите права, той категорично отказа да ми плаща, не само на мен, а и на останалите колеги“, разказа  Маринов.

Друг бивш служител - Сашо Александров, твърди, че има да получава около 5 хил. евро и засега не е получил помощ от институциите.

От инспекцията по труда в Русе обясниха, че след като е прекратен трудовият договор, отношенията с работодателя стават граждански и ощетеният следва да си търси правата по съдебен ред. Марин Маринов завел дело в Русенския районен съд и го спечелил. Но се оказало, че по сметките юридическото лице са празни. За да се намеси съдия-изпълнител, Маринов трябва да заведе ново дело. Този път не срещу фирмата, а срещу работодателя си като физическо лице. Той смята, че подобни случаи в България ще има, докато не се промени законодателството.

Собственикът на дружеството Автандил Самхарадзе заяви, че не бяга от отговорност и прави всичко възможно да се издължи на работниците си. Затова и не е обявил фалит на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още