IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морските летища отчитат ръст в броя на обслужените пътници на годишна база

Очаква се новите терминали на морските аерогари да бъдат напълно завършени през лятото на 2013 г.

10:31 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основни пазари на двете ни морски летища остават Русия и Германия.<em> Снимка: stock.xchng</em></p>

Основни пазари на двете ни морски летища остават Русия и Германия. Снимка: stock.xchng

Летище „Бургас“ отчита ръст на обслужените пътници с 6,7% от началото на тази година, спрямо предходната, като през аерогарата са преминали близо 2,34 млн.пътници. На летище „Варна“ пък са били обслужени над 1,17 млн. души през т.г., като се наблюдава ръст на пътникопотока с 0,7% спрямо предходната 2011 г.

Това показва извършена от Investor.bg справка в последни данни за превоза на пътници през най-големи морски аерогари на страната ни, предоставени от концесионера на летищата „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Данните на българо-германския консорциум сочат, че през тази година и най-вече през летния туристически сезон основни пазари на двата авиотерминала остават Русия и Германия.

Припомняме, че към момента компанията-управител на летищата във Варна и Бургас изгражда два нови пътнически терминала, които се очаква да бъдат напълно завършени и готови за пускане в експлоатация през лятото на 2013 г.

Новите терминали ще разполагат със значително по-големи зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване, нови търговски зони, коментират от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“.

Сградите, разположени на площ от 18 хил кв.м. във Варна и 20 хил кв.м. в Бургас, са проектирани така, че да могат да се използват в зависимост от пътникопотока. Конструирането им позволява при необходимост капацитетът им да може да бъде допълнително увеличен, за да поеме допълнително количество пасажери.

Проектният капацитет на новия терминал в Бургас е 2, 7 млн. пътници, а на варненския – 1,8 млн.. Гишетата за регистрация на пътници в Бургас ще са 31 и 25 – във Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още