IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Цената на лечението на хепатит С е двойно по-ниска при новите правила

Парите ни за здравно осигуряване ще се харчат по-разумно, каза министърът в оставка

11:14 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С новите правила цената на лечението на хепатит С е двойно по-ниска. Това каза здравният министър в оставка Петър Москов по bTV. Той уточни, че това е станало след разговори с фармацевтичната индустрия. Москов коментира скандала от последните дни във връзка с новите правила на Здравната каса за лечението на хепатит С с безинтерферонови терапии.

Лекарствата за лечение на хепатит С са едни и същи, но от едната фармацевтична компания ги предлагат за по-малко пари, отколкото от другата, посочи той.

По думите му досега Здравната каса е плащала по 45 хил. лв. за медикаменти на болните от хепатит С. Сега обаче цената е двойно по-ниска, след като друга фирма е предложила по-ниска оферта за цена на лекарствата.

Миналата година лекувахме хепатит С за сума от 45 хил. лв. на пациент. След като една фирма е продавала на касата нещо за тази сума, а има друга, която ще го продава за 20 хил. лв…”, каза Москов.

"Така вече със същите пари ще можем да лекуваме двама души и парите ни за здравно осигуряване ще се харчат по-разумно", поясни Москов.

Той увери, че медикаментът е един и същи, като в случая става въпрос за засегнат търговски интерес.

Според новите правила на здравния фонд от 16 януари лекарите няма да могат сами да решават предписването на терапията, а ще са длъжни да използват най-евтината. Ако искат да сменят терапията на болните, ще трябва да получат разрешение за това от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за всеки конкретен случай.

Позицията на Националната здравноосигурителна каса е, че новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите към момента правила.

Междувременно пациентски организации алармираха за спиране на достъпа до лечение и повдигнаха дискусията редно ли е НЗОК да прави избор на терапия, а не лекар.

Прогнозната бройка на пациентите с хепатит С, които ще бъдат лекувани през 2017 г., е 650 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още