IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Данък „Обществено здраве” не е за вредни храни, а за здраве

В половината европейски държави има подобни закони "под една или друга форма", заяви здравният министър

09:25 | 27.10.15 г. 10
Москов: Данък „Обществено здраве” не е за вредни храни, а за здраве

Данък „Обществено здраве” не е за вредни храни, той е за здраве. Това каза здравният министър Петър Москов пред bTV, като отново защити предложения от Министерството на здравеопазването налог.

„Вредни храни сами по себе си няма, има определени съставки – сол, захар, кофеин и трансмастни киселини, които в определени количества са доказано вредни за здравето и за организма”, посочи Москов. И уточни, че има пряка връзка между начина на хранене и употребата на тези съставки и заболеваемостта, което е доказано от медицинската наука. По думите му има и пряка връзка между данъчна и спортна политика за здравословно хранене, които доказано водят до намаление на потреблението на храни, които съдържат тези вредни съставки.

Припомняме, че миналата седмица министърът на здравеопазването Петър Москов пусна законопроект, според който четири групи вредни храни ще бъдат обложени с новия данък „Обществено здраве“.

Москов подчерта, че при облагането на вредните храни не става въпрос за облагане на такива от първа необходимост, тези, които нямат заместител – месо, хляб, мляко. „Говорим за храни, без които можем и които със сигурност водят до проблеми със здравето ни”, каза министърът. 

В половината европейски държави има подобни закони „под една или друга форма”, уточни още Москов и допълни, че въвеждането на такова облагане винаги е съпроводено с агресивно поведение и той е „наясно срещу какво се изправя”. Той обаче коментира, че ситуацията е „абсолютно тревожна”, когато става дума за сърдечно-съдова смъртност, детска заболеваемост, навици за хранене у децата.

В коментар на един от контрааргументите, че ще бъдат обложени бедните хора, Москов попита: „Мислите ли, че бедните консумират чипс и енергийни напитки?”.

Министърът обясни, че данъкът е част от мерки, които защитават българите от това да бъдат клиенти на здравната система. По думите му огромната част от хората, които пропагандират от идеологическа гледна точка против данъка всъщност са говорители на хранително-вкусовата индустрия. За Москов разговорът трябва да се води в диалог с индустрията и тя не трябва да бъде противник на това, защото „целта е да се храним здравословно и да намалим заболеваемостта на нацията”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Днес шоколадът е евтин,Шоколадът е най-малкият ни проблем ..поне е от някакво какао ... стига да не е GMO какао с нетерминиран зародиш, каквито са вече всички жита и царевици, както и 80% от 'здравословната' соя например.Идеята на Министъра е достойна за адмирации -само дето няма как да стане с данъци.Ако някой иска да се бори с вредни храни най-напред следва да си организира една ситуационна запознатост: - Колко вида канцерогенни нанопластмаси има в различните видове пържена скорбяла (понички, картофки, пирожки др.) ..и докога ще ги търпим?- Кой непрекъснато слага терминатор на зародиша в зърното и защо?- Ползват ли се още стари 100-год. технологии за високо-фруктозен царевичен сироп за сладкиши и безалкохолни, които замърсяват изходния продукт с живак?- Какво са правили с гроздето за да му няма семките?- Каква е причината да обливат пилета в белина за щяло и нещяло?- Защо тетрациклинът е забранен за хуманитарна употреба, а се ползва като за световно в животновъдството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
todin
преди 8 години
Този министър ми се струва че е време да посети някой колега психиатър. То бива простотия , но неговото надминава всякакви граници. Не ви ли писна да ни казвате кое е полезно за нас потребителите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Аз, който яко оплюх Москов трябва да призная, че до голяма степен е прав. Например трябва МОЩЕН данък върху шоколада. Шоколадът е БИЛ луксозна стока в миналото и върховна радост за децата, които не са могли да си го позволят. Днес шоколадът е евтин, смело мога да кажа, но традицията бабка, лелка и съседката да купят едно шоколадче на детенцето да го зарадват, се е запазила, даже засилила, щото шоколадчето е едно левче. По таз причина, хладилника ми е пълен с над 20 шоколада, които чието изяждане някак съм успял да предотвратя, за да не се търкаля детенцето по улицата. Така че не е съвсем безпочвена идеята, просто е слабовато развита, организирана и представена. Москов е пълен провал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Господа управници! Сравнете данъците, които събирате с тези, които българина е плащал на Османската империя и кажете дали тогава българина е плащал повече или днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Гари
преди 8 години
Ако има някакви доказано вредни съставки, защо просто не се забрани използването им, а се облагат с данък? С данък те пак ще си останат вредни за здравето. Очевидно целта не е здравето, а събирането на още пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
...ако искате да пазите здравето на хората въведете стандарти за продукцията в хранително-вкусовата промишленост.Забранете купищата заместители на натуралните продукти,които се използват сега в производството и хората ще са здрави.Този ваш данък е за повече приходи.Нищо друго не целите с въвеждането му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Москов, козел такъв, какво се правиш на неразбрал? Основен проблем е, че НЕ Е ЯСНО какво и как ще облагате. Каква е методологията? Има си разработена методика по която се облагат акцизните стоки като алкохола, просто разширете списъка със "захар", "сол", "кофеин", "хидрогенни мазнини" и после претендирай част от акцизните приходи от алкохол, цигари, и тези неща да се насочат към здравеопазването, което лекува последиците от тези храни и напитки. Мен например ме интересува как ще ми обложиш сутрешното кафе, щото.. пия капучино и.. цената която плащам е и за млякото и за приготвянето и за обстановката в кафето и нямам против да ми обложиш кофеина но не и млякото и престоя в кафенетоТа..така, дай по-сериозно че се държиш като Търнокопа "Другари, да работим другари! Слънце, въздух, комунизъм - здрав и бодър организъм"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
pass
преди 8 години
Мислите ли, че бедните консумират чипс и енергийни напитки?Прав е човека, на бедните не се полага да консумират такива храни, и ние трябва да им ги спрем. Това са храни само за партийци и богати хора, другите да духат супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
daller
преди 8 години
Господина като е толкова знаещ по това как е в европейските държави, нека да каже дали в същите ДДС-то за храните не е с намалени ставки? Защото е много удобно да хваща само наказателната мярка, без да обърне внимание на стимулиращата. Която между другото у нас е много по-адекватна, заради рекордно ниските доходи на населението у нас, т.е. добре е храните да са на по-достъпни цени като и у нас се въведе по-ниско ДДС за храните, както е в голяма част от европейските страни.Та какво казва господина за ДДС-то върху храните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
"Данък Обществено здраве не е за вредни храни, а за здраве"- Данъците не увеличават, а намаляват благосъстоянието на данъкоплатеца! Следователно, не е ясно къде ще отидат точно парите за да са полезни, но пряко със сигурност данъка е вреден!"В половината европейски държави има подобни закони под една или друга форма"- Е, щом няма във ВСИЧКИ европейски държави, значи все пак ОЩЕ имаме избор :)))/щом единствения правилен критерии е, дали в европейските държави е такъв закона, то в половината европейски държави НЕ Е ТАКЪВ/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още