IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов е призован в следствието заради турските ваксини

Здравният министър в оставка трябва да се яви с един от заместниците си – Адам Персенски

10:12 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Здравният министър в оставка Петър Москов е призован в Столичното следствие във връзка с досъдебното производство, свързано с бартера на ваксини между България и Турция, съобщава БНР.

Москов ще стане вторият обвиняем по случая след Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". 

Скандалът с ваксините избухна през 2015 година, когато Турция дари 100 хиляди дози от 5-валентната ваксина „Пентаксим“ и ваксина срещу хепатит „Б“, която обаче се оказа забранена за ползване у нас. Още тогава от Министерството на здравеопазването обясниха, че тя ще остане на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна на това дарение България пое ангажимент да дари на Турция 5 милиона дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза. В началото на тази година Прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с икономическите показатели на бартера. 

По развитието му до онзи ден нямаше публичност, а че то е на финала стана ясно от обвинението в безстопанственост на Росен Алексиев. Служителят в здравната фирма за производство на ваксини „Бул био“ е обвинен за откритите над 1 милион неетикирани ампули с ваксини срещу тетанус и дифтерия по поръчка на турската фирма "Тюрк илач", произведени в база на търговското дружество в Люлин, която не е имала разрешение за тази дейност.

От началото на скандала до днес Петър Москов твърди, че с бартера е бил защитен националния интерес, че България не е ощетена финансово, а със сделката е бил гарантиран имунизационния календар.

Министърът в оставка, е призован в Столичното следствие в късния следобед. Преди него оттам ще мине заместникът му Адам Персенски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
На влизане да му вземат отпечатъци, да се чувства комфортно, като в болница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още