Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Москов е уронил престижа на здравното министерство според прокуратурата*

Министърът в оставка е нарушил множество процедури по българските закони и е нанесъл щети за стотици хиляди лева

Москов е уронил престижа на здравното министерство според прокуратурата*

Снимка: БТА

Действията на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов по казуса с бартера на ваксини с Турция са довели до уронване на престижа на здравното министерство и недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца. Това не е престъпление, но води до вредни последици наред с финансовите щети. Това стана ясно от коментар на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова по повдигнатите обвинения на Москов вчера.

Прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост, като става дума за сума над 400 хил. лева.

„Смятаме, че са налице доказателства, че действията на здравния министър в оставка Петър Москов са довели до неимуществени вредни последици в значителна степен – уронил се е престижът на Министерството на здравеопазването и е създадено недоверие у гражданите по отношение на процеса по ваксиниране на деца”, коментира Румяна Арнаудова пред Нова телевизия. 

Още по темата

„Липсата на недоверие или всяването на недоверие самостоятелно не е престъпление, това е възможна вредна последица”, уточни Арнаудова. Тя категорично заяви, че разследването се води повече от половин година и са събрани доказателства, за да се повдигне обвинението.

В понеделник Петър Москов получи три обвинения заради ваксините, които страната ни е получила от Турция.

Според прокурорите Петър Москов е нарушил множество процедури, разписани в българските закони и е нанесъл щети за стотици хиляди лева.

Скандалът с ваксините започна през октомври миналата година. Тогава слухът за опасна ваксина против Хепатит Б, която не е разрешена за ползване в България, породи напрежение у родители.

„Половината от приетите като дарение ампули, тези с наименование „Еувакс”, които са против Хепатит Б, са забранени за употреба в България. В началото на годината Върховната административна прокуратура направи възможно тези ампули да не бъдат разпространени в страната”, коментира още Арнаудова.

От прокуратурата посочват, че Москов е трябвало да спази закона – да направи така, че и вноса, и дарението да отговарят на българското законодателство, при осигуряването на нужните ваксини по имунизационния календар.

Според изказване на министъра на здравеопазването в оставка от вчера няма нищо притеснително в сключения договор за бартер на ваксини. "Защитил съм здравето на гражданите", каза Москов след като му бяха повдигнати обвиненията и обясни, че не разбира причината за тях. Москов коментира, че ще съдейства на прокуратурата за разследването на случая. Адвокатът му Менко Менков пък е на мнение, че не е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването.

Всички министри от правителството в оставка ще дават днес и утре показания* в Столичното следствие за неприсъственото решение за бартера на ваксини между България и Турция. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и подчерта, че призоваването не е свързано с политическата обстановка, уточнява БНР.

Министрите ще обясняват пред разследващите как е взето решението от 28 май 2015 година, с което е одобрено дарението, така че България и Турция да се снабдят с ваксините, необходими за нуждите на имунизационните календари на двете страни. 

Няма проблем по този начин да се вземат решения от МС, но за нас е важно кой министър по какъв начин и с какви документи е бил мотивиран, за да даде съгласие за вземането на това решение. Всъщност проблемът и престъплението, което е извършено от министър Москов е, че той не е спазил българския закон. Според нас е трябвало да има достатъчно мотиви за това, че това е единственият начин, по който може да се осигури изпълнението на имунизационния календар. Според нас е имало и други възможности. 

По-рано говорителят на главния прокурор категорично отрече разследването да има връзка с оставката на правителството. Тя обясни, че прокуратурата е била готова с обвиненията още през септември.

С обвинения от вчера вече са здравният министър в оставка Петър Москов, заместникът му Адам Персенски и служителят във фирма "Бул био" Росен Алексиев. 

Според информация на "Хоризонт" призовки за днес със сигурност имат вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев и екоминистърът Ивелина Василева. 

Румяна Арнаудова каза още пред националното радио, че в договора, който е бил разписан за ваксините, не е имало икономически параметри, така че е малко вероятно да се търси отговорност на министър в оставка за бартера с ваксините. 

Допълнена към 12.20 часа


 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
А ако прокуратурата уронва престижа на страната - тогава?
0
 
1
 
1
преди 2 години
"щети за стотици хиляди лева" - Очаквам скоро прокуратурата и медиите да започнат да ни занимават и с щети за хиляди лв. Без да защитавам Москов, но ми е смешно. И още нещо, което вчера не ми стана много ясно от новините - част от материалните щети били заради плащане на ДДС. Аз ли нещо не разбирам? ДДС не влиза ли в НАП? Или пък ако е платено на Турция, то не е ли получено ДДС при насрещното дарение?

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 април