IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Не се налага намаление на цените на клиничните пътеки

Здравният министър обаче предупреди, че ще се стигне до тази мярка, ако разходите на НЗОК вървят със сегашните темпове

18:03 | 04.06.15 г. 4
Москов: Не се налага намаление на цените на клиничните пътеки

Намаляване на цените на клиничните пътеки не е наложително на този етап, но ще се стигне до тази мярка, ако разходите на Здравната каса вървят със сегашните темпове. Това каза здравният министър Петър Москов пред депутатите от парламентарната здравна комисия в рамките на редовния блиц контрол.

Москов потвърди, че ако разходите на касата вървят както досега, до края на годината НЗОК ще натрупа 200 милиона лева дефицит.

Ако се върви към промяна на цените на пътеките, то тя ще е отнесена към звената, които не са спазили договора си с Касата, каза министърът. Той уточни, че не е готов с окончателен анализ за необходимостта от намаляване цените на пътеките. Днес предстои нова среща между НЗОК и МЗ, на която ще се анализира дали да се пристъпи към тази мярка.

Преди дни ръководството на НЗОК предложи намаление на цените на клиничните пътеки с 18 на сто като начин за свиване на бюджетния дефицит в здравния фонд. От лекарския съюз бяха категорични, че няма да допуснат подобна мярка, защото клиничните пътеки са недофинансирани по принцип.

На въпрос ще има ли съкращения в деветте болници в карето на Александровска, които вече са обединени от една обща администрация, Москов отговори, че общото звено няма да прави съкращения, а такива ще бъдат направени в администрациите на отделните лечебни заведения. Общото звено няма да съкращава персонал, а ще назначава, каза Москов. Ще бъде създадена нова стройна администрация на звеното от професионалисти, поясни министърът.

Относно приетата промяна от кабинета вчера за приватизация на болници от забранителния списък Москов каза, че промяната е доста закъсняла. По думите на Москов формата на собственост – държавна или частна, няма значение за здравната карта и сключването на договор с Касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за милиард лева и крадците трудно ще преглътнат факта ,че вече няма да могат да крадат Предложението за сливане е много добро защото досега частните ''болници'' правеха неща от които се краде лесно и не изискват мног разходи ,и можеше да се води на хартия ,че са извършили дейности които трудно се доказват - имаше случай когато един човек е бил на две места едновременно и затова електронна карта защото така се проследява всичко Това което Москов явно не осъзнава е ,че не може да се ограничава финансирането на болниците защото КОНСТИТУЦИЯТА е над всичко и ВАС го потвърди - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena От юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
От касата се краде над 1,5 милиард лева и сливането на болниците ще ограничи кражбите и задължително електронни карти Аз от 2002год. има електронна карта в чужбина а 2015год. у нас още няма ????При валутен борд ''Целият бюджет на здравеопазването през 1998 г. бе 810 милиона лева, днес е около 3,5 милиарда - 4 пъти повече! Отделно са огромните частни разходи по клиниките и раздутите цени на лекарствата и т.н. в статията е казано почти всичко''- http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088'Публичните разходи за здравеопазване от смяна на модела на финансиране през 1999 г. до 2013 г. са нараснали 1004%'' - http://e-vestnik.bg/22262/d-r-mimi-vitkova-za-14-godini-publichnite-razhodi-za-zdraveopazvane-sa-se-uvelichili-1004-a-pregledite-sa-namaleli/Описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още