IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов остава в здравното министерство след оттеглянето на ДСБ от управлението

ДСБ не напуска засега Реформаторския блок, заяви Радан Кънев

09:40 | 13.12.15 г.
Москов остава в здравното министерство след оттеглянето на ДСБ от управлението

Петър Москов остава на поста министър на здравеопазването, за да предотврати предсрочни избори. Това заяви самият той пред Нова телевизия.

"Убеден съм, че за реализацията на каквито и да било идеи е нужно да имаш влияние върху инструментите, с които можеш да ги реализираш. Ако първата цел беше изваждането на Реформаторския блок от управлението, не виждам причина това да им се поднася на тепсия. Категорично не считам, че ДСБ трябва да се връща в състоянието на капсулирана организация с прекрасни идеи и риторика, от които обаче нищо не зависи за промяната на държавата", заяви той.

Както Dnes.bg писа, въпреки че ДСБ взе решение да напусне управляващата коалиция, Москово остава здравен министър. Той обаче напусна поста си на зам.-председател на ДСБ. Това стана ясно вчера след петчасови дебати на партията в Поморие.

Като аргумент за решението си да остане на поста днес Москов посочи, че ако има възможност при дестабилизация да се отиде на предсрочни избори, то това е по-опасно за държавата от всичко друго. "С това решение се опитвам да предотвратя именно такъв сценарий", поясни Москов.

Според здравния министър Реформаторският блок трябва да промени начина си на функциониране и да взема консолидирани решения. "Когато това не се случва, естествено е, че партньорството ни с останалите партии в коалицията няма да бъде на ниво", на мнение е Москов.

Той заяви, че не войната е загубена, а само една битка. Извън работата си като здравен министър Москов поясни, че ще се съсредоточи и върху това да бъде предложена смислена фигура за поста министър на правосъдието, както и върху това да се продължи съдебната реформа.

Няма как да променим мненията си за политики от днес за утре. Това коментира пред bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев след заседанито вчера, на което бе взето решение партията да излезе от властта.

Днес Радан Кънев потвърди, че здравният министър д-р Петър Москов остава в правителството, но вече не е заместник председател на ДСБ. "Негов гръб е премиерът Бойко Борисов", коментира Кънев.

По думите му решението на Москов да остане министър е лично и не може по никакъв начин той да бъде възприеман като министър на ДСБ. Той бе категоричен, че между двамата няма конфликт, въпреки че предпочитал Москов да си подаде оставката. „Това е джентълменска раздяла, но това не я прави по-малка раздяла", коментира той.

"ДСБ не е на власт. Хората се хващат за това, че ние подкрепяме политиките, заложени от Петър Москов. Ние няма как да си променим мнението за политики от днес за утре. Не може добрата политика да стане лоша, защото на нас така ни е скимнало”, аргументира се Кънев.

"Ние сме принципни както по отношение на позицията си за политиките в здравеопазването, така и за позицията си, че с партньори, които са изоставили съдебната реформа и са обърнали едно договорено решение помежду ни за конституционна промяна, не можем да останем в мнозинството", посочи той.

Кънев заяви, че решението ДСБ да мине в опозиция е взето единодушно. Партията излиза от властта на всички нива – и по отношение на правителството, и по отношение на парламентарното мнозинство. Той съобщи още, че никой от партията му не е поискал неговата оставка снощи.

На въпрос относно думите на премиера за предсрочни парламентарни избори, той каза: "Щом Реформаторския блок е причина за предсрочни избори...Давайте ги, ние ще ги спечелим, щом сме толкова важни".

Кънев беше категоричен, че засега ДСБ остава част от Реформаторския блок, но съдбата на Блока трябва да бъде решена съвсем скоро.

Още новини от България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още