IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Процедурата по дарението на турските ваксини е законна

Като здравен министър гарантирах имунизационния календар на България, защити се той

10:01 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов твърди, че няма нищо незаконно в процедурата по бартера на ваксини с Турция. Той е обиден от повдигнатото му обвинение по казуса с ваксините, но вярва, че ще се стигне до истината.

Това каза Москов по Нова телевизия, след като вчера от прокуратурата заявиха, че е уронил престижа на здравното министерство и е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца, договаряйки този бартер.

Обвинението срещу мен ме обижда, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината. Усилието на Здравното министерство е било постигането на максимална ефективност на публичните пари. На този фон обвинението в безстопанственост ми звучи обидно персонално. Вероятно това е пътят, по който трябва да мина, за да изчистя името си от лъжите”, заяви той. 

В понеделник прокуратурата повдигна три обвинения на Москов във връзка с бартера с турските ваксини. Въз основа на решение на Министерския съвет, взето "на подпис" през 2015 г., България дари на Турция 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза. В замяна Турция ни изпрати 200 хил. ваксини за детските имунизации. Москов е приел дарение от 100 хил. ампули Пентаксим и 100 хил. ваксини Еувакс.

Много добре знам какви икономически и медийни среди стоят зад публичната атака срещу мен. Това са средите, които доведоха българското здравеопазване до дереджето, в което го заварихме. Същите, които го управляваха в течение на 20 години”, заяви той.

Москов обясни, че като министър е попитал „всяка една европейска държава могат ли да ни помогнат, но те нямаха ваксини“. Всичко е по закон, посочи министърът в оставка.

Той каза, че обиненията към него са единствено и само във финансовите параметри на дарението.

“Прокуратурата не твърди, че ваксината „Пентаксим” е некачествена или по някакъв начин вредна. Имахме няколко становища, че предстои криза и трябваше моментално да се вземе решение”, разясни той.

„Ако трябваше да купим 100-те хил. броя Пентаксим, ние трябваше да платим 4,8 млн. лева. Как така като изнесеш нещо на стойност 370 хил. лева и ти дарят нещо за милиони си ощетил някого?”, попита здравният министър.

Той е убеден, че има неясноти в разследването и в хода на досъдебното производство те ще бъдат изяснени.

„Моето задължение като здравен министър беше да гарантирам имунизационния календар на България и аз съм го направил”, категоричен беше Петър Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Работата на г-н Москов НЕ Е да подписва бартерни сделки, а да гради закони и регулации, били те и в интерес на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още