Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МОСВ иска да спре строителството на деривационни ВЕЦ по вътрешните реки

Екоминистерството предлага да се ограничи вносът на неопасни отпадъци

МОСВ иска да спре строителството на деривационни ВЕЦ по вътрешните реки

Снимка: Pixabay

Промени в Закона за водите ще внесе за обсъждане в Министерския съвет Министерството  на околната среда и водите (МОСВ). Новите текстове засягат ограниченията при водовземане от вътрешните реки, информира пресцентърът на министерството.

Още по темата

МОСВ предлага да се забрани издаването на разрешителни за деривационни ВЕЦ по вътрешните реки. Това са централи, при които отклонената вода преминава през система от съоръжения. Промяната се налага превантивно във връзка с необходимостта от опазване на водните екосистеми. 

С друго свое решение МОСВ ще предложи промени в Наредбата за ползването на повърхностните води, с което се постига съответствие със Закона за водите. Ще се премахне действащ в момента регламент, който противоречи на Закона за водите в частта за необходими документи при продължаване на разрешение за водовземане за ВЕЦ. С новите текстове отпада изискването при продължаване на разрешително за ВЕЦ да се прилага документ за учредено право на строеж.

Освен това екоминистерството предлага да се ограничи вносът на неопасни отпадъци с код 19 12 12. В повечето случаи те са получени при механично третиране на смесени битови отпадъци.

От съобщение на РИОСВ – Плевен междувременно става ясно, че на площадката за съхранение на отпадъци край града са налични около 9 хил. тона неопасни отпадъци със същия код 19 12 12. Това са бали, в които над 90% са пластмасови отпадъци, останалото съдържание е примеси от текстил, хартия и дърво. Те са с произход Италия и не са оползотворени в срок от една година според изискванията за превоз на отпадъци.

Регионалната екоинспекция е разпоредила премахването и оползотворяването на цялото количество италиански отпадък. Това става с издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка на оператора на площадката – „Феникс Плевен“ ЕАД.

Освен това инспекторите от РИОСВ – Плевен са направили предписание на „Монбат“ АД да изпълни ангажименти с меморандум между дружеството и Министерството на околната среда и водите. В меморандума се предвижда дружеството да приеме обратно и да третира за своя сметка отпадъците, образувани от неизвестен генератор, които са били предадени на трети лица на територията на страната, но не са били екологосъобразно третирани.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какъв е мотива зад желанието за забрана на деривационни ВЕЦ?

Още от Икономика и политика
МОСВ направи извънредна проверка на Vera Su заради петно във водата*