IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ настоява за допълнителна информация по проект за компостиране в Карнобат

Жители на града се опасяват от неприятни миризми при работата на инсталацията

15:25 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Екоминистерството отмени решението на РИОСВ-Бургас по повод инвестиционното предложение на „Агрошанс Комерс“ ЕООД за изграждане на инсталация за компостиране в промишлена зона „Север“ на Карнобат.

С решение от 14 септември 2016 г. директорът на РИОСВ-Бургас е постановил да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта. Срещу това  е подадена жалба от кмета на Карнобат Георги Димитров, народния представител Стефан Кенов и общински съветници, информира МОСВ.

Според жалбоподателите проектът предвижда да се изгради инсталация с капацитет над 10 т на денонощие, поради което подлежи на задължителна екооценка. Не е предвидено строителство на пречиствателно съоръжение. В инвестиционното предложение липсва яснота за основната суровина за производство, казват противниците на проекта.

След запознаване с доводите на страните министър Ивелина Василева е отменила решението на РИОСВ-Бургас и го връща за ново произнасяне. 

Директорът на екоинспекцията трябва да поиска допълнителна пълна и подробна информация от възложителя, като отчете получените в хода на процедурата негативни становища. Решението на МОСВ не подлежи на обжалване.

Според информация от инвеститора в проекта, разпространена през октомври, се планира изграждането на  високотехнологичен завод за производството на биотор (компост). В проекта ще бъдат вложени 10 млн. лв. и ще бъдат открити 40 работни места.

„Характерът на производството ще помогне за отстраняване на натрупваните с години замърсявания върху околната среда край Карнобат. Производството на компост в района ще даде възможност на местните стопани лесно да преминат от конвенционално към биологично земеделие. Производството няма да влияе отрицателно върху нито един от компонентите на околната среда“, твърди компанията, която смята да преработва тор от намиращите се край града ферми.

Освен това дружеството декларира, че изпускане на въздух от цеховете в околното пространство няма да има, което гарантира чистотата на атмосферата и отсъствието на всякакви миризми.

В началото на ноември обаче община Карнобат се обяви категорично против инвестиционното намерение. В съобщението на общината се казва, че инсталацията  ще използва птича тор като основен компонент, а местното население не желае да допусне изграждането на подобно производство в рамките на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още