IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ ще проверява язовирите Жребчево и Копринка

Инспекцията е по настояване на ВАП след сигнал за неправомерно източване

15:49 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Язовир Копринка. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Язовир Копринка. Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага проверка за управлението и контрола на водовземане и ползване на водите от язовирите Жребчево и Копринка на министъра на околната среда и водите. Това става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

Във ВАП е образувана преписка по сигнал от Българска федерация по риболовни спортове и граждани на Община Нова Загора. В сигнала се излагат проблеми, свързани с намаляване на нивото на водите в язовир Жребчево, поради системното му и неправомерно източване за частни цели, и с липса на разходомерни устройства на входа и на изхода на язовира, въпреки дадени такива предписания на МОСВ. Посочва се още, че са отпускани количества вода от язовир Копринка за напояване по направление Стара Загора, но същите не са били оползотворени по предназначение, а за други цели. 

МОСВ ще трябва да изясни всички въпроси относно данните в сигнала, свързани с управлението и контрола на водовземане и ползване на води от посочените язовири Жребчево и Копринка, наличието на незаконни действия в тази връзка, както и с реализацията на административна и административно наказателна отговорност, при установяване на данни за това.

„Констатациите на МОСВ, данните за допуснати нарушения на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции, следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок“, се казва още в съобщението.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още